WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους για το μεταβολισμό


15 Απριλίου 2016

hands-summer-party-colorfulκαθευα.jpg

Μεταβολισμός! Και μόνο με το άκουσμα της λέξης δημιουργείται μια σύγχυση στο μυαλό μας. Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολισμός; Ποιοι παράγοντες τον επηρεάζουν; Είναι αλήθεια ότι αυτός ευθύνεται που δεν κουμπώνει το παντελόνι μας; Τέτοιες και άλλες απορίες μας γεννιούνται κάθε φορά που δίνουμε μια μάχη με τα κιλά. Και επειδή οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από εδώ και από εκεί είναι πάρα πολλές και μερικές από αυτές είναι αβάσιμες, αποφάσισα να καταρρίψω μαζί σας όλους του μύθους σχετικά με το μεταβολισμό

Μύθος #1: Η παράλειψη ενός γεύματος επιβραδύνει το μεταβολισμό σας.

Η αλήθεια είναι ότι αν τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, κρατάτε την πείνα σας και τους πόθους σας για γλυκό υπό έλεγχο. Ενώ αν παραλείπετε τα γεύματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού και θα πάρετε κιλά. Όμως, δεν θα επηρεαστεί ο μεταβολισμός σας, αν κάποιες φορές παραλείψετε τα ενδιάμεσα γεύματα. Στη πραγματικότητα η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων έχουν μεγαλύτερη σημασία, από το πόσο συχνά τρώτε.

Μύθος #2: Το βραδινό φαγητό μετατρέπεται σε λίπος και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Η αποφυγή του βραδινού φαγητού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τακτικές απώλειας βάρους. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν ή όχι στη αποθήκευση λίπους, όπως η ποιότητα των τροφίμων, οι ενεργειακές δαπάνες, οι ορμόνες κ.α. Άρα δυστυχώς,  η αποχή από το βραδινό φαγητό δεν θα αποτρέψει την αποθήκευση λίπους ούτε θα αυξήσει το μεταβολισμό σας. Αντί λοιπόν να ασχολείστε με τις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων, δώστε μεγαλύτερη προσοχή στη ποσότητα και στις θερμίδες.

Μύθος #3: Τα αδύνατα άτομα έχουν υψηλότερο μεταβολισμό.

Πόσες φορές έχετε ζηλέψει τη φίλη σας επειδή τρώει ότι θέλει και δεν παίρνει γραμμάριο;  Και τότε είναι που συζητάτε μαζί της και καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι ο μεταβολισμός της λειτουργεί πιο γρήγορα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί όσο πιο αδύνατοι είστε, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σας. Αν θέλετε να τον αυξήσετε φροντίστε να ασκήστε και μην επαναπαύεστε στα λίγα κιλά.

Μύθος #4: Ο μεταβολισμός ευθύνεται που νιώθετε υποτονικά.

Φτάνει το απόγευμα και νιώθετε μια ξαφνική υπνηλία. Και τότε είναι που ρίχνετε όλο το φταίξιμο στο μεταβολισμό σας. Όμως ο ένοχος είναι άλλος και συνήθως είναι οι διατροφικές σας συνήθειες. Εάν το μεσημέρι καταναλώσατε ένα γεύμα πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τότε αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Αν θέλετε να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα, να αλλάξετε τη διατροφή σας και να επιλέξετε τροφές που σας δίνουν μια ώθηση.

Μύθος #5: Δεν μπορείτε να ελέγξετε το μεταβολισμό σας.

Η αντίληψη ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το μεταβολισμό σας, είναι η εύκολη οδός, αφού ρίχνετε το φταίξιμο αλλού. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας, αυτές είναι ο ύπνος, η κατανάλωση νερού, σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.