WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σεξ και περίοδος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


13 Μαΐου 2016

Φούσκωμα, κράμπες, πόνοι, νεύρα είναι μερικά από τα συμπτώματα όταν έχετε περίοδο. Και παρόλο που το σεξ κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως θα μπορούσε να είναι το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποκλειστεί εντελώς. Φυσικά η κάθε γυναίκα κάνει τις δικές της επιλογές, ανάλογα με τις προσωπικές της προτιμήσεις και με το αν νιώθει άνετα. Αν όμως θέλετε να το δοκιμάσετε, τότε πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα.

  • Είναι πιθανό να σας αρέσει και μάλιστα πολύ!

Όταν είστε στην έμμηνο ρύση τα επίπεδα των ορμονών είναι αυξημένα και έτσι νιώθετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ηδονή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι οργασμοί μπορεί να σας ανακουφίσουν ακόμα και από τους πόνους και τις κράμπες της εμμηνόρροιας.

  • Δεν είναι απαραίτητη η διείσδυση για να έχετε οργασμό

Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε σεξ για να έρθετε σε οργασμό. Απλά βάλτε ένα ταμπόν και αρχίστε τα ερωτικά παιχνίδια με τον σύντροφο σας.  Εστιάστε εσείς και ο αγαπημένος στην κλειτορίδα σας και η ηδονή είναι εξασφαλισμένη!

  • Μπορεί να μείνετε έγκυος

Ακριβώς επειδή έχετε περίοδο δεν σημαίνει ότι αν κάνετε σεξ, δεν υπάρχει η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες  πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως μπορούν να κάνουν σεξ, χωρίς να ανησυχούν ότι θα μείνουν έγκυες. Όμως, θεωρητικά αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι το σπερματοζωάριο μπορεί να ζήσει στο κόλπο της γυναίκας μέχρι και 5 μέρες. Άρα αν κάνετε σεξ προς το τέλος του κύκλου και έχετε νωρίτερα ωορρηξία, μπορεί να συλλάβετε. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε πάνταπροφύλαξη, είτε είστε στις μέρες σας είτε όχι.

  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)

Κάποιες επιστημονικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι εκείνες τις ημέρες ο τράχηλος της γυναίκας είναι ελαφρώς πιο ανοιχτός, άρα μπορεί να μολυνθεί και πιο εύκολα. Όμως, δεν υπάρχουν ακόμα πολλές μελέτες που να υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου. Γι αυτό πρέπει πάντα κατά τη σεξουαλική επαφή να παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Τέλος, όταν θέλετε να κάνετε σεξ τις ημέρες του κύκλου σας, είναι σημαντικό να νιώθει και ο σύντροφος σας άνετα με την ιδέα, όπως και το αντίθετο. Γι αυτό αφήστε στην άκρη τα ταμπού και συζητήσετε με το έτερο ήμισυ, ώστε να αποφασίσετε τι ευχαριστεί και τους δύο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.