WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταμάτησα να τρώω πρωινό και δείτε τι συνέβη


7 Ιουλίου 2016

P1010730.jpg

Το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό της ημέρας. Και αυτό δεν το λέω έτσι στην τύχη, αλλά το υποστηρίζει η επιστήμη, η οποία έχει καταλήξει ότι το πρωινό προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Βέβαια όπως με όλα τα πράγματα υπάρχει και η άλλη πλευρά της ιστορίας. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia έδειξε ότι όσοι δεν τρώγανε πρωινό, χάσανε πιο εύκολα κιλά.

Προσωπικά έτρωγα πάντα πρωινό γεύμα, όμως ήμουν περίεργη να δω τι θα συνέβαινε, αν άλλαζα αυτή τη συνήθεια. Έτσι αποφάσισα να σταματήσω το πρωινό γεύμα για μια εβδομάδα και ιδού τι ακριβώς συνέβη.

  • Πεινούσα

Μάλλον δεν πεινούσα απλά, αλλά πέθαινα στην πείνα! Συνήθως το πρωί έτρωγα πλιγούρι βρώμης με κανέλα και γάλα και ένιωθα πλήρης για πολλές ώρες. Όταν όμως σταμάτησα, το στομάχι μου γουργούριζε σαν λύκος, το κεφάλι μου πονούσε και γκρίνιαζα συνέχεια.

  • Δεν μπορούσα να γυμναστώ

Έχω τη συνήθεια να γυμνάζομαι πριν φύγω για τη δουλειά και φυσικά συνέχισα να το κάνω και αφού διέκοψα το πρωινό. Όμως ενώ βρισκόμουνα στο διάδρομο και έτρεχα, συνειδητοποίησα ότι  δεν ήμουν σε θέση να βγάλω το συνηθισμένο 90 λεπτο και έτρεξα μόνο 70 λεπτά. Και ομολογώ ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα τα έκανα περπατώντας και όχι τρέχοντας όπως συνήθιζα. Το επίπεδο ενέργειας μου ήταν τόσο χαμηλό, που ένιωθα ότι δεν μπορώ να βγάλω όλες τις ασκήσεις στο γυμναστήριο.

  • Ξεχνούσα σχεδόν τα πάντα

Χωρίς πρωινό το μυαλό δεν λειτουργεί και το ένιωσα στο πετσί μου! Ξύπνησα το πρωί και ξέχασα τα χαρτιά μου στο σπίτι και σαν να μην έφτανε αυτό, μπέρδεψα δυο φορές το δρόμο, μέχρι να φτάσω στο ραντεβού που είχα. Και φυσικά όσο βρισκόμουνα στο γραφείο, μου ήταν αδύνατο να συγκεντρωθώ και να οργανωθώ, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα μου να αρχίσει να πέφτει.

  • Έφαγα τη διπλάσια ποσότητα μεσημεριανού

Ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα για εμένα περιλαμβάνει ή μάλλον περιελάμβανε, άφθονα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής άλεσης. Όμως, από τότε που σταμάτησα να τρώω πρωινό όλα άλλαξαν, άρχισα να προσθέτω λίγο τυράκι παραπάνω, να βάζω στη σαλάτα μου μαγιονέζα και γενικά να θέλω να φάω περισσότερο από ό,τι συνήθως. Το πιο περίεργο όμως από όλα ήταν οι ξαφνικές μου λιγούρες για μπισκότα και σοκολάτες. Δεν λιγουρευόμουνα ποτέ τα γλυκά, αλλά αυτό άλλαξε με το που απαρνήθηκα το πρωινό γεύμα.

Και αφού πέρασε η μια εβδομάδα και επιτέλους θα έτρωγα και πάλι πρωινό, ανέβηκα στη ζυγαριά, για να δω αν τουλάχιστον είχα χάσει μισό κιλό. Όμως, δεν έχασα ούτε ένα γραμμάριο! Βέβαια τα καλά νέα είναι ότι δεν πήρα βάρος και αυτό ήταν ένα μικρό θαύμα, αν αναλογιστώ το πόσο έφαγα όλες αυτές τις ημέρες. Αν όμως συνέχιζα με αυτούς τους ρυθμούς, τότε τα παραπανίσια κιλά τα είχα δεδομένα.

Τι αποκόμισα από όλα αυτό; Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πρωινό είναι ζωτικής σημασίας και ότι μπορεί να μην άλλαξε το βάρος μου όλη αυτή την εβδομάδα, όμως άλλαξε προς το χειρότερο η διάθεση μου, η παραγωγικότητα μου στη δουλειά και γενικά χωρίς το πρωινό μου γεύμα ένιωθα χάλια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.