WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Γιατί οι αθλήτριες της ενόργανης είναι τόσο κοντές


13 Αυγούστου 2016

gigi-hadid-ashton-eaton-august-2016-vogue-cover-03.jpg

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 λαμβάνουν χώρα στο Ρίο ήδη από τις 5 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 21. Όσοι τους παρακολουθείτε δεν μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει ότι πολλές αθλήτριες, κυρίως στην ενόργανη γυμναστική, είναι πολύ κοντές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Simone Biles η οποία έχει ύψος μόλις 1,42 και δεν είναι η μόνη. Και έτσι αρχίζουν τα ερωτήματα: Τι φταίει που είναι αθλήτριες είναι τόσο μικροσκοπικές; Είναι τυχαίο ή μήπως ο ένοχος είναι η σκληρή προπόνηση που ακολουθούν;

Όσο αφορά το ύψος των αθλητών έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες προσπαθούν να εξακριβώσουν αν πράγματι η γυμναστική καθυστερεί την ανάπτυξη. Όμως δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των αθλητών και κυρίως των κοριτσιών στην ενόργανη γυμναστική, αλλά τρεις.

  • Επιλογή και γενετική προδιάθεση. Σε μια ανασκοπική μελέτη στις αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής στην Ολλανδία, βάση των στοιχείων του ύψους από τη γέννηση και μετά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αθλήτριες παρουσίαζαν μικρότερες τιμές ύψους και βάρους ήδη από το πρώτο έως το τρίτο έτος της ηλικίας τους, σε σχέση με το μέσο πληθυσμό. Έτσι ενισχύεται η άποψη της φυσικής επιλογής και της γενετικής προδιάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι στα τμήματα φυσικής αγωγής επιλέγονται ή προκρίνονται τα κοντύτερα και σχετικά πιο αδύνατα άτομα.
  • Προπόνηση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η έντονη προπόνηση που χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής για τους Ολυμπιακούς αγώνες και όχι μόνο, θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη του. Κατά μέσο όρο οι αθλήτριες της ενόργανης έχουν πολύ χαμηλότερο ύψος σε σχέση με τις συνομήλικες τους. Επίσης από την ηλικία των έντεκα παρατηρείται μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη τους. Όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι αφού αποσυρθούν οι αθλήτριες από την ενεργό δράση, πολλές φορές παρατηρείται μια ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.
  • Διατροφή. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των αθλητών είναι η διατροφή. Μπορεί να την άφησα τελευταία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική, αντιθέτως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος και στο ύψος ενός ανθρώπου. Και εάν αναλογιστούμε ότι πολλές αθλήτριες περιορίζουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε μια προσπάθεια να παραμείνουν αδύνατες, είναι λογικό αυτό να έχει αντίκτυπο και στην ανάπτυξη τους.

Και οι τρεις παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό μπορεί να δικαιολογήσουν το χαμηλό ύψος των αθλητριών κυρίως στην ενόργανη γυμναστική. Παρόλα αυτά ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση προπόνησης και ανεπαρκούς ανάπτυξης. Όσο η άθληση διεξάγεται σε ένα ιδανικό περιβάλλον, τόσο οι αθλητές κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, σωματικά και ψυχικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.