WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε πριν φτάσετε τα 40


11 Σεπτεμβρίου 2016

 Και τότε που θα τρέχετε να κάνετε τσεκάπ και θα είναι αυξημένη η αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο σας στα ύψη. Και όλα αυτά επειδή δεν λάβατε τα κατάλληλα μέτρα όταν ήσασταν νεότεροι. Αν θέλετε όταν φτάσετε στα 40 να έχετε ευεξία και υγεία, πρέπει να προνοήσετε από πιο νωρίς. Δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πατήσετε στη δεκαετία των 40.

  1. Εθισμένοι στο κινητό

Οι ψηφιακές συσκευές δημιουργούν προβλήματα υγείας που θα τα αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι παρατεταμένη έκθεση στο κινητό αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις. Επίσης, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως υπολογιστές, κινητά, διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό καθιστώντας πιο δύσκολη υπόθεση το βραδινό ύπνο. Επειδή λοιπόν στην εποχή μας περνάμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να σηκωθούμε από τον καναπέ και το γραφείο.

  1. Δεν κοιμάστε τις σωστές ώρες

Όπως το κινητό σας έτσι και το μυαλό σας και το σώμα σας χρειάζονται χρόνο για να πάρουν ενέργεια και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Και αυτό το πετυχαίνουν μόνο μέσω του ύπνου. Από την άλλη η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων. Μπορεί λοιπόν όταν είστε νεότεροι ο ύπνος να σας φαίνεται χάσιμο χρόνου, όμως δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί όσοι στερήστε ύπνο θα έρθετε πιο γρήγορα αντιμέτωποι με τη βιολογική γήρανσης καθώς πλησιάζετε τα 40. Συμβουλή: Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και δημιουργείστε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν ήσυχο και ποιοτικό ύπνο.

  1. Παράλειψη γευμάτων

Η ιδέα να παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα για να χάσετε γρήγορα κιλά, φαίνεται δελεαστική αλλά είναι καταστροφική για την υγεία σας και θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου. Αν φτάνοντας στα 40 έχετε κάνει πολλές δίαιτες, το πιο πιθανό είναι να έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμό σας και να δυσκολεύεστε πλέον να χάσετε κιλά.

  1. Αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια της υγείας

Όταν είστε νέοι νιώθετε ότι είστε και άτρωτοι με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην βλέπετε τις ενδείξεις του σώματος σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε πρέπει να είστε προσεχτικοί και να εντοπίζετε τυχόν αλλαγές,  γιατί μπορεί να είναι ένα καμπανάκι προβλήματος υγείας.

  1. Δεν πίνετε πολύ νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος σας, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε, διότι μπορεί με τα χρόνια να χάσουμε την αίσθηση της δίψας. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό ή τσάι, ώστε να κρατάτε τον οργανισμό σας πάντα ενυδατωμένο.  Και μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε, γιαί τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί.

  1. Δεν κάνετε σεξ

Η δεκαετία των 30 είναι η πιο περίεργη όσο αφορά τη σεξουαλική ζωή. Σε αυτή τη δεκαετία συνήθως οι υποχρεώσεις είναι πολύ αυξημένες: παιδιά, σπίτι, δουλειά, και το σεξ έρχεται σε δεύτερη μπορεί και σε τρίτη μοίρα. Αν δεν θέλετε να φτάσετε στα 40 και να κοιτάτε το σύντροφο σας σαν να είναι κάποιος άγνωστος, διατηρήστε μια υγιή σεξουαλική ζωή σε όλες τις δεκαετίες.

  1. Τρώτε πάρα πολύ νάτριο

Το νάτριο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα ακόμα και αν εσείς δεν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά την αλατιέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πιο πολύ αλάτι από ό,τι χρειάζεται οργανισμό τους. Για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νατρίου είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Συμβουλή: Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά και να παραμείνετε κάτω από 2.300 mg την ημέρα (1.500, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση).

  1. Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές

Αρπάζοντας το σακουλάκι με τα πατατάκια, ακόμα και αν έχετε γυρίσει από το γυμναστήριο, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με ενέργεια και να διατηρήσετε την υγεία σας. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων θα αφήσει με την πάροδο του χρόνου τα σημάδια της στη περιφέρεια μέσης και στην υγεία σας. Όσο πιο νωρίς υιοθετήσετε υγιείς διατροφικές συνήθειες, τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσετε στη δεκαετία των 40.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.