WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πεινάτε συνέχεια;


3 Οκτωβρίου 2016

woman-eating-donut26390.jpg

Μήπως η κοιλιά σας διαμαρτύρεται συχνά; Διαμαρτύρεται όταν ο συνάδελφος σας τρώει ένα ακαταμάχητο ντόνατς ή επειδή είστε συνέχεια πάνω από έναν υπολογιστή και θέλετε ένα διάλειμμα. Η πείνα δεν είναι μόνο μια, είναι σωματική και συναισθηματική και μπορεί να σας δώσει ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο σώμα σας και στο μυαλό σας. Παρακάτω θα μάθετε πώς να αποκωδικοποιείτε την πείνα σας.

  • Πεινάτε

Αυτό ακούγετε προφανές, αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να καταλάβετε αν πεινάτε πραγματικά ή συμβαίνει κάτι άλλο. Οι άνθρωποι, το περιβάλλον, τα συναισθήματα παίζουν ρόλο στο κατά πόσο θα φάτε ή όχι. Αλλά όταν μιλάμε για πραγματική πείνα, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια που στέλνει το σώμα μας. Τα συμπτώματα της πείνας είναι το γουργουρητό στο στομάχι, ξαφνική υπνηλία, πονοκέφαλο, ζαλάδα. Είναι σημαντικό να μάθετε να ξεχωρίζετε τη σωματική από τη συναισθηματική πείνα.

  • Χρειάζεστε μια αλλαγή

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να πεινάει συνέχεια, τότε υποβόσκει κάτι πιο βαθύ από ό,τι μια απλή πείνα. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι πραγματικά αισθάνομαι τώρα;». Μπορεί να νιώθετε πλήξη, να είστε αγχωμένοι με τη δουλειά. Στη συνέχεια σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε πραγματικά αυτό το συναίσθημα. Η λύση δεν είναι φυσικά η σακούλα με τα πατατάκια, αντ αυτού μπορείτε να πάτε μια βόλτα ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο σας.

  • Χρειάζεστε ένα διάλειμμα

Μερικές φορές χρησιμοποιείτε το φαγητό για να χρονοτριβήσετε και να μην γυρίσετε στη δουλειά. Κάντε ένα πραγματικό διάλειμμα από την δουλειά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν δικαιολογία. Σηκωθείτε από το γραφείο και κάντε μια βόλτα είτε μέσα στον εργασιακό χώρο είτε βγείτε για έναν περίπατο.

  • Η διατροφή σας είναι πολύ περιοριστική

Ο καθένας φαντασιώνεται το αγαπημένο του φαγητού μερικές φορές και είναι λογικό. Αλλά αν σκέφτεστε όλη την ώρα το τι θα φάτε, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η διατροφή σας είναι πολύ περιοριστική. Το σώμα σας είναι ένας πολύ έξυπνος μηχανισμός, έτσι αν για παράδειγμα λαχταράτε υδατάνθρακες, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά.

  • Χρειάζεστε περισσότερο ύπνο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τους πόθους σας για ζάχαρη κατά 45%! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αϋπνία αυξάνει την ορμόνη γκρελίνη, η οποία δίνει σήματα στο σώμα σας ότι πεινάτε, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν λοιπόν, πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητάει συνέχεια ζάχαρη, ίσως έφτασε η στιγμή να αυξήσετε τις ώρες που κοιμάστε.

  • Θέλετε να νιώσετε χαρούμενοι

Αν αναζητάτε συνέχεια απλούς υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, γλυκά, μπισκότα, μπορεί να μην είστε και στα καλύτερα σας από ψυχολογικής άποψης. Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες βοηθάνε στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Αρχίστε λοιπόν να προβληματίζεστε για το πώς αισθάνεστε αυτή τη περίοδο και δείτε αν μπορείτε να βρείτε τρόπους για να νιώθετε πιο συχνά ευτυχισμένοι.

Αν μάθετε να διαβάζετε όλα τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας, τότε θα μπορέσετε να έχετε ένα υγιές βάρος και να μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για να περάσετε την ώρα σας ή να χαλαρώσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.