WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικά tips για την παραμονή Πρωτοχρονιάς


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Δεκεμβρίου 2016

snow-winter-sweet-cookies-6298.jpg

Εάν το βράδυ της παραμονής είστε καλεσμένοι να φάτε έξω, τότε μην φύγετε νηστικοί από το σπίτι, αλλά καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ, όπως φρούτο, κράκερ ολικής ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Έτσι όταν φτάσει η ώρα του δείπνου θα είστε πιο συγκρατημένοι και δεν θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Αν βρεθείτε για το ρεβεγιόν σε φιλικό σπίτι ή σε εστιατόριο όπου υπάρχει μπουφές, το μυστικό είναι να έχετε αυτοσυγκράτηση.  Γεμίστε το πιάτο σας μια μόνο φορά και στο μισό προσθέστε σαλάτα και στο υπόλοιπο βάλτε κρέας και ρύζι ή μακαρόνια. Αν παρόλα αυτά θέλετε να σερβιριστείτε και δεύτερη φορά, είτε για αν μην προσβάλετε την νοικοκυρά είτε επειδή όλοι οι φίλοι έτσι κάνουν, τότε χρησιμοποιείστε το πιάτο του γλυκού, που είναι μικρότερο. Μην ξεχνάτε επίσης να μασάτε αργά, ώστε να προλάβει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού.

Μην τσιμπολογάτε χωρίς λόγο. Το τραπέζι της παραμονής πρωτοχρονιάς έχει τόσα πολλά εδέσματα που δεν υπάρχει λόγος να τσιμπολογάτε. Κρατήστε μακριά το καλαθάκι με το ψωμί και τα κριτσίνια και περιμένετε το κυρίως γεύμα. Το τσιμπολόγημα είναι περιττό και μπορεί να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.

Με μέτρο το αλκοόλ. Πριν ξεκινήσετε το φαγητό αλλά και κατά τη διάρκεια, πιείτε νερό και για αλκοόλ προτιμήστε ένα  ποτήρι κρασί. Η θερμιδική διαφορά ανάμεσα στο λευκό και στο κόκκινο είναι μικρή, αφού το πρώτο έχει περίπου 70 θερμίδες και το δεύτερο έχει 80 θερμίδες ανά ποτήρι. Να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση των οινοπνευματωδών γιατί επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβαρυντικά για την υγεία.

Την ώρα του γλυκού σηκωθείτε για λίγο και χορέψτε. Εάν στην παρέα δεν επικρατεί χορευτική διάθεση, τότε κοινωνικοποιηθείτε. Το σημαντικό είναι να είστε απασχολημένοι ώστε να μην πέσετε με τα μούτρα στα γλυκά. Επίσης προτιμήστε κάποιο γλύκισμα με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος και φάτε μια με δυο κουταλιές.

Όταν η βραδιά φτάσει στο τέλος της και έχετε δώσει τις ευχές για ένα δημιουργικό νέο έτος, μην πέσετε αμέσως για ύπνο, αλλά περιμένετε να περάσουν μερικές ώρες από τη στιγμή που φάγατε. Και αυτό γιατί αν πέσετε κατευθείαν στο κρεβάτι υπάρχει κίνδυνος να έχετε καούρες.

Στο φετινό ρεβεγιόν δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε τίποτα αρκεί να υπάρχει μέτρο και να μην το παρακάνετε. Άλλωστε η προτίμηση μας σε γλυκό αλλά και σε αλμυρό είναι έμφυτη έως ένα βαθμό. 

Καλή χρονιά! 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.