Η χολίνη είναι ένα μόριο που παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες διαδικασίες του μεταβολισμού, στη σύνθεση νευροδιαβαστών και στη δομή των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους. Χωρίς τη χολίνη, το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ αντί να μεταφερθεί στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να είμαστε σε υψηλό κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος, μια κατάσταση που είναι συνδεδεμένη με το μεταβολικό σύνδρομο.
Που τη βρίσκουμε τη χολίνη
Ενώ το σώμα μας είναι σε θέση να παράγει μικρές ποσότητες χολίνης, παρόλα αυτά θα πρέπει κυρίως να την πάρουμε μέσω των τροφίμων. Πράγμα που οι περισσότεροι από εσάς δεν το καταφέρνετε, αφού μέχρι και τώρα δεν γνωρίζατε την ύπαρξη της. Το θετικό είναι ότι η χολίνη βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, με τους κρόκους των αυγών να παρέχουν την πιο συμπυκνωμένη πηγή της. Για παράδειγμα δυο αυγά παρέχουν 226 mg χολίνης, τη μισή απαιτούμενη ποσότητα για τους υγιείς ενήλικες. Άλλες πηγές είναι το συκώτι, το κοτόπουλο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο σολομός. Η μέση πρόληψη για τους ενήλικες είναι : 550 mg για τους άντρες και 425 mg για τις γυναίκες την ημέρα. Τέλος, πρέπει να είσε προσεκτικοί στην ποσότητα που λαμβάνετε, γιατί εάν η κατανάλωση της χολίνης ξεπεράσει τα 10 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, κατάθλιψη, σιελόρροια και εφίδρωση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.