WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το σούσι δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιανουαρίου 2017

sushi-at-home-192.jpg

Μπορεί αυτά τα σούσι rolls να είναι τόσο λαχταριστά και μικρά, αλλά δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο φαίνονται. Πολλοί θα σκεφτείτε «Πόσες θερμίδες να έχουν; Σίγουρα μηδαμινές». Κι όμως κάνετε λάθος, γιατί ένα σούσι roll μπορεί να έχει από 140 μέχρι και 500 θερμίδες. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη; Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να βγάλουμε το σούσι από τις διατροφικές μας συνήθειες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε τις θερμίδες που περιέχει, ώστε να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σούσι. 

Τα σούσι rolls περιέχουν περισσότερο ρύζι από ό, τι ίσως πιστεύουμε. Είναι δύσκολο να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσο ρύζι θα περιέχει ένα roll, διότι η ποσότητα διαφέρει σε κάθε εστιατόριο. Πολλά ρολά σούσι περιέχουν το ένα τρίτο του φλιτζανιού ρύζι και μερικές συνταγές απαιτούν μισό φλιτζάνι, όσο δηλαδή είναι μια μερίδα ρύζι. Όμως πόσα rolls θα φάτε; Σίγουρα δεν θα μείνετε στο ένα.

Το σούσι περιέχει πιο πολλές θερμίδες από όσες φαντάζεστε. Ανάλογα το τι θα διαλέξετε, θα κερδίσετε και τις ανάλογες θερμίδες. Όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα σούσι roll, τόσο αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Για παράδειγμα αυτά που είναι πιο γευστικά, συνήθως περιέχουν τεμπούρα, τυρί κρέμα και μαγιονέζα ή κάποια άλλη σος. Ενώ όσο πιο απλή είναι η επιλογή σας, έχει λιγότερες θερμίδες και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν το καλό λίπος, αφού όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά προστατεύουν κιόλα από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τι λάθος κάνουμε οι λάτρεις του σούσι; Παραγγέλνουμε πολλά σούσι rolls και πολλές φορές θέλουμε και άλλα τόσα. Ενώ μια σωστή μερίδα είναι αυτή που περιέχει ένα ίσως και δυο rolls, όχι παραπάνω. Αν τώρα δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, προσπαθήστε τουλάχιστον να παραγγέλνετε τα χορτοφαγικά ή με βάση το ψάρι, ώστε να γλυτώσετε μερικές θερμίδες. Και φυσικά εμπλουτίστε το γεύμα σας με σαλάτες από φύκια ή άλλα λαχανικά, ώστε να χορτάσετε.

Αν είστε λάτρεις του sashimi, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί είναι ένα πιάτο πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δεν περιέχει ρύζι και μαγιονέζα. Επίσης, χορταίνετε περισσότερο με λιγότερη ποσότητα, σε σχέση με το αν παραγγέλνατε σούσι rolls. Προσοχή μην το παρακάνετε με τη σάλτσα σόγιας, γιατί περιέχει αρκετό νάτριο. Μπορείτε όμως να ζητήσετε από το εστιατόριο αυτή που έχει χαμηλό νάτριο, ώστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Η γνώση του τι περιέχει αυτό που τρώτε, σας ανοίγει το δρόμο για την επιλογή μιας διατροφής βασισμένης στην εγκράτεια και στο μέτρο. Τρώω με εγκράτεια τρώω σωστά. Τίποτε δεν απαγορεύετε, αρκεί να να το τρώμε με μέτρο. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.