WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα πρωτεϊνική δίαιτα για -σχεδόν- μια εβδομάδα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιανουαρίου 2017

food-breakfast-egg-milk.jpg

Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησα, βασίστηκε σε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, χοιρινό χωρίς το λίπος και ψάρι μαζί με σαλάτες, γιαούρτι, γάλα και αυγά. Ενώ δεν έτρωγα καθόλου υδατάνθρακες, αν εξαιρέσουμε τις σαλάτες. Αναγκάστηκα όπως καταλαβαίνετε να εγκαταλείψω για μια εβδομάδα τα φρούτα, το ψωμί, τα μακαρόνια, τα όσπρια και πολλά άλλα τρόφιμα που είχα συνηθίσει να καταναλώνω σε καθημερινή βάση.  

Ενδεικτικά για πρωινό έτρωγα: Γιαούρτι με 10 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: Σαλάτα με φιλέτο κοτόπουλο, ψάρι ή ψαρονέφρι

Βραδινό: Σαλάτα με τόνο σε νερό ή σολομό ή τυρί με χαμηλά λιπαρά

Φυσικά δεν κατανάλωνα όση ποσότητα ήθελα, αλλά τη μετρούσα, αφού ο σκοπός ήταν να χάσω κιλά. Ακόμα και στις πρωτεϊνικές δίαιτες πρέπει να υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα για να πετύχουμε απώλεια βάρους.

Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω ένα πείραμα μου. Μόνο τρεις μέρες κατάφερα να ακολουθήσω το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, αφού μου φάνηκε πολύ αυστηρό και περιοριστικό. Κάθε μέρα λιγουρευόμουνα ένα πιάτο μακαρόνια ή έστω μια φέτα ψωμί. Ήταν όμως απαγορευμένοι καρποί και τα δυο. Για να μην αναφέρω και τις παρενέργειες που είχα σε καθημερινή βάση, όπως πονοκέφαλο, κόπωση και κακοδιαθεσία. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, πριν καλά καλά περάσει μια εβδομάδα, αποοφάσισα με μεγάλη χαρά να σταματήσω το πείραμα και να γυρίσω με ακόμη μεγαλύτερη χαρά στην κανονική μου διατροφή. Φυσικά ζυγίστηκα και με έκπληξη είδα ότι είχα χάσει ένα κιλό, που δεν το λες και λίγο μέσα σε τρεις μέρες - αν και το ξαναπήρα πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από ό,τι περίμενα.

Συμπερασματικά: Το πρώτο που θέλω να σταθώ είναι ότι το συγκερκιμένο πρόγραμμα διατροφής με καταπίεσε πάρα πολύ γι αυτό και αναγκάστηκα να το διακόψω τόσο γρήγορα. Επίσης, όσο αφορά το βάρος που έχασα, πρέπει να προσθέσω ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνοδεύονται από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα πολλές φορές η απώλεια κιλών να είναι πλασματική, γι αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται επαναπρόσληψη του βάρους μέσα σε ένα χρόνο. Από την άλλη μεριά, αν η απώλεια δεν ξεπερνά το ένα κιλό την εβδομάδα, ελαχιστοποιούνται και πιθανότητες επαναπρόσληψης.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό, τότε χρησιμοποιούνται τα λίπη ως πηγή ενέργειας. Με αυτή τη διαδικασία παράγονται οι κετόνες που μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια. Και ως εδώ καλά, αλλά αν οι κετόνες είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, είναι επικίνδυνες για την υγεία. Γι αυτό και δεν πρέπει να ακολουθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα διατροφικά σχήματα που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και υψηλά σε πρωτεΐνες.

Είναι λοιπόν τόσο πολύ επικίνδυνες οι δίαιτες χημηλών υδατανθράκων; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι αν κόψουμε τους υδατάνθρακες θα χάσουμε γρήγορα κιλά, αλλά μια μακροχρόνια διακοπή είναι επιβλαβής για την υγεία. Μια βραχυπρόθεσμη πρωτεϊνική δίαιτα συνήθως δεν θα βλάψει τους υγιείς ανθρώπους, αρκεί να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας που δεν γνωρίζουν, όπως διαταραχή στο συκώτι και στους νεφρούς. Τέλος, όσο αφορά τη μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της αναγνωρίζονται από την πλειονότητα των διαιτολόγων, γι αυτό και πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή ακόμα και αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. 

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.