Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σε κάθε ηλικία

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017
metabolism.jpg

Αν και ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία, τη σύσταση του σώματος, τους ενδοκρινείς αδένες, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, ωστόσο η ηλικία τον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Και όπως είναι γνωστό ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Εδικά μετά τα 30 έτη μειώνεται περίπου κατά 5% ανά δεκαετία. Ας δούμε λοιπόν πώς επηρεάζεται η λειτουργία του, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Στην εφηβεία. Είναι η καλύτερη περίοδος για το μεταβολισμό μας, αφού βρίσκεται στη φάση που αυξάνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περιττά κιλά εξαφανίζονται πολύ εύκολα μόνο με έναν μικρό περιορισμό των θερμίδων.

Στην ηλικία των 20 - 30. Αρχίζει να μειώνεται. Ακόμα και από αυτή τη νεαρή ηλικία υπάρχει μια μικρή μείωση 1% και αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας, κάτι όμως που μπορεί να επιβραδυνθεί αν προστεθεί μια προπόνηση ενδυνάμωσης.

Στην ηλικία των 30-40. Σε αυτή τη δεκαετία αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι το σώμα μας αλλάζει και μαζί του αρχίζει και μειώνεται ο μεταβολισμός, περίπου 5%. Ακόμα και όσοι δεν είχαν προβλήματα βάρους αρχίζουν να έχουν κάποια περιττά κιλά, κυρίως γύρω από τη μέση. Επειδή μετά τα 30 έτη η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να αποδώσει, γίνεται επιτακτική η υιοθέτηση της σωματικής δραστηριότητας.

Στην ηλικία των 40-50. Ο μεταβολισμός κάνει βουτιά. Υπάρχει σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας και τα κύτταρα δεν ανανεώνονται το ίδιο γρήγορα. Επίσης οι θερμιδικές σας ανάγκες αρχίζουν και μειώνονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρώτε λιγότερο και να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Εάν για παράδειγμα τρέχατε 5 χιλιόμετρα, στα 40 έτη θα πρέπει να τα αυξήσετε στα 7 για να διατηρηθείτε.

Στην εμμηνόπαυση. Δυστυχώς ο μεταβολισμός μειώνεται ακόμη περισσότερο, λόγω της διακοπής παραγωγής των ορμονών. Σε γενικές γραμμές μετά την εμμηνόπαυση αρχίζει μια περίοδος όπου για να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα φαγητού, ενώ η άσκηση είναι απαραίτητη τόσο για τα οστά όσο και για το μεταβολισμό.

Τώρα που γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σας, μπορείτε να είστε σε άριστη φόρμα σε κάθε ηλικία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα