WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για το θαλασσινό ανθό. Τελικά είναι καλύτερος από το κοινό αλάτι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Απριλίου 2017

0001656-fleur-de-sel-sea-salt-by-red-stick-spice-1-oz.png

Τι ακριβώς όμως είναι το αλάτι;

Το αλάτι είναι ένα κρυσταλλικό ορυκτό που αποτελείται κυρίως από νάτριο και χλώριο, αλλά και από άλλα ιχνοστοιχεία. Το νάτριο και το χλώριο είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού παίζουν ρόλο σε διάφορες λειτουργίες. Ο λόγος που έχει κατηγορηθεί το αλάτι ως ανθυγιεινό είναι  επειδή σε μεγάλες ποσότητες δεσμεύει το νερό στη κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας κατακρατήσεις και επειδή αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Το αλάτι όμως δεν είναι ένα μόνο, υπάρχουν πολλά είδη όπως το επιτραπέζιο, ο θαλασσινός ανθός, το αλάτι των Ιμαλαίων, καπνιστό αλάτι κ.α. Για κάθε είδος βγαίνουν και κάποιοι ισχυρισμοί υγείας, υποστηρίζοντας ότι το τάδε αλάτι είναι καθαρότερο ή περιέχει περισσότερα μέταλλα από το επιτραπέζιο. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το θαλασσινό ανθό, ένα από τα πιο ακριβά, μπορεί και το ακριβότερο αλάτι, στην αγορά.

Ο θαλασσινός ανθός ή ο ανθός αλατιού ή Fleur de Sel είναι το πιο σπάνιο και ακριβό αλάτι. Συλλέγεται χειρωνακτικά από άριστους τεχνίτες από την επιφάνεια τα αλυκής πριν βυθιστεί και μοιάζει με λεπτές νιφάδες. Θεωρείται το καλύτερο αλάτι και ο λόγος είναι ότι δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φθόριο, ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό υγρασίας και έχει από τη φύση του άσπρο χρώμα, χωρίς να έχει υποστεί λεύκανση. Επίσης, δεν έχει καμία πρόσθετη ουσία και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτό, είναι 100% αγνό και φυσικό. Ο ανθός αλατιού συλλέγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τα πιο δημοφιλή, την Ελλάδα (Μάνη, Κρήτη, Μεσολόγγι), τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Ωραία όλα αυτά, αλλά το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν μπορούμε αυτό το αλάτι να το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα από το επιτραπέζιο. Και η απάντηση είναι ότι ο θαλασσινός ανθός έχει 100% χλωριούχο νάτριο, όπως και το επιτραπέζιο αλάτι, που σημαίνει ότι θα έχει την ίδια ακριβώς επίδραση στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία σας. Αυτό λοιπόν που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι οι επίσημες συστάσεις για τους ενήλικες είναι να μην καταναλώνουν περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι  (2.300 mg νατρίου) την ημέρα, ό,τι είδος κι αν αγοράσουν. Αυτή η δοσολογία αφορά τους υγιείς και όχι όσους έχουν υπέρταση ή είναι άνω των 40 ετών, διότι η κατανάλωση θα πρέπει να είναι ακόμα λιγότερη.

Συμπερασματικά: Να θυμόμαστε ότι είναι καλό να επιλέγουμε ένα αλάτι που έχει υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία, αλλά ακόμα και τότε πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.