WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάθετε όλη την αλήθεια για τα μαγειρικά λάδια


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Απριλίου 2017

ladi.jpg

Όμως πλέον υπάρχουν τόσα πολλά μαγειρικά λάδια που ο καταναλωτής δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία του. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικά από τα πιο βασικά λάδια ώστε να σας λυθούν όλες οι απορίες. Γι αυτό συνεχίστε να διαβάζετε.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είχε αποκτήσει μια όχι και τόσο καλή φήμη, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων. Όμως πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας έχει ευεργετικά οφέλη στην υγεία. Και αυτό γιατί τα περισσότερα κορεσμένα που περιέχονται σε αυτό το λάδι είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs) τα οποία το σώμα τα μετατρέπει σε ενέργεια και δεν τα αποθηκεύει σε λίπος. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα MCTs αυξάνουν το μεταβολισμό και προάγουν τον κορεσμό. Το λάδι καρύδας είναι σχετικά ανθεκτικό στο μαγείρεμα, παρόλα αυτά θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερθέρμανση του.

Ηλιέλαιο

Το ηλιέλαιο εξάγεται από τους ηλιόσπορους και είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε. Μια κουταλιά παρέχει περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Επίσης το συγκεκριμένο λάδι περιέχει μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο είναι το λιγότερο σταθερό λάδι όταν θερμαίνεται και παράγει μεγάλες ποσότητες trans λιπαρών τα οποία επιδεινώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνουν τη φλεγμονή και συμβάλουν στην εμφάνιση του διαβήτη.

Σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει ένα θρεπτικό συστατικό τη φωσφατιδυλοχολίνη, που συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης το σησαμέλαιο εμφανίζει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και τα θρεπτικά συστατικά του παραμένουν αναλλοίωτα ακόμα σε υψηλές θερμοκρασίες έως και 177°C.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και είναι το πιο υγιεινό μαγειρικό λάδι. Λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου και είναι φυσικό προϊόν. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ μελέτες αναφέρουν ότι συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το καταλληλότερο λάδι για τηγάνισμα είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αφού είναi ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μέχρι και 5 φορές πιο ανθεκτικό σε σχέση με τα σπορέλαια.

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και συχνά εμφανίζεται στις ετικέτες τροφίμων σε μορφή ως μερικώς υδρογονωμένο.  Δυστυχώς το σογιέλαιο υποβάλλεται σε μια διαδικασία υδρογόνωσης για τη διατήρηση της διάρκειας ζωής του, με αποτέλεσα να θεωρείται επιβλαβές για την υγεία. Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο μπορείτε να επιλέγετε το βιολογικό σογιέλαιο.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να τηγανίζουμε;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ελαιόλαδο, που είναι και το καταλληλότερο λάδι για τηγάνισμα, πρέπει να θερμαίνεται μέχρι τους 160 με 180 βαθμούς κελσίου.  Επίσης ο χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Ενώ για τα σπορέλαια συστήνονται πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τηγανίζουμε σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα παράγονται καρκινογόνες ουσίες. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.