WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα θαλασσινά να φάμε για να μην ανέβει η χοληστερίνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Απριλίου 2017

tasha-seccombe-the-food-fox-mussels-0001.jpg

Καταρχάς για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να ξεδιαλύνουμε ότι υπάρχουν δυο πηγές χοληστερόλης: Αυτή που προέρχεται από τη διατροφή και αυτή που συνθέτει το ήπαρ. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται όσο αφορά τη διαιτητική χοληστερόλη, αυτή δηλαδή που υπάρχει στις τροφές και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη του πλάσματος. Και μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε αυτή του αίματος. Η κύρια αιτία που κάποιος έχει χοληστερίνη, εκτός από την κληρονομική, είναι το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά και τα trans λιπαρά που βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί τα θαλασσινά να περιέχουν χοληστερόλη, όμως η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος. Αντιθέτως μάλιστα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έδειξε ότι τα οστρακοειδή όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χοληστερόλη, αλλά στην πραγματικότητα τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη).

Αν λοιπόν σήμερα θέλετε να καταναλώσετε θαλασσινά, μπορείτε να το κάνετε χωρίς φόβο αρκεί να είναι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία θα ήταν ωφέλιμο να δείξουν περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση τους και να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διατροφολόγο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.