WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε δυσανεξία στο γάλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιουλίου 2017

strawberry-and-rhubarb-breakfast-oat-crisp-6146.jpg

Γιατί όμως σας πέφτει βαρύ το γάλα;

Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να την αφομοιώσει προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως αέρια, πόνος στην κοιλιά και φούσκωμα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να ανεχτούν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν, ενώ κάποιοι άλλοι μπορούνε να φάνε ή να πιούνε ορισμένους τύπους γαλακτοκομικών χωρίς προβλήματα.  Η δυσανεξία είναι συχνή στους ενήλικες και εμφανίζεται κυρίως σε όσους ζούνε στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια μέχρι σοβαρά, ανάλογα με το πόσο λακτάση παράγει ο οργανισμός. Επίσης αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά το φαγητό ή το γαλακτοκομικό ρόφημα που καταναλώσατε και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αέρια
  • Διάρροια
  • Τάση για έμετο

Μια γενική εκτίμηση είναι πως σχεδόν όλοι ακόμα και εκείνοι που εμφανίζουν ελαφριά δυσανεξία στη λακτόζη, θα εμφανίσουν συμπτώματα αφού πιούν ένα λίτρο γάλα και ακόμα και μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού ή ακόμα και λιγότερου. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν έχετε δυσανεξία είναι να αποφεύγετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δείτε αν θα σταματήσουν τα συμπτώματα. Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, για να δείτε αν ξαναεμφανιστούν τα συμπτώματα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν. Αν εμφανίσετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ώστε να αποκλείστε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά μπορείτε να μειώσετε μέχρι και να εξαλείψετε τα συμπτώματα με τον περιορισμό ή την αποφυγή των γαλακτοκομικών. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε το γάλα χωρίς λακτόζη ή το γάλα σόγιας. Πολλοί που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να τρώνε γιαούρτι χωρίς προβλήματα, αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν το γάλα. Αν φοβάστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο μπορείτε να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο, ώστε να σας παρέχει εναλλακτικές πηγές ασβεστίου εκτός των γαλακτοκομικών. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.