WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στην προστασία από τον ήλιο υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι, εκτός από το αντηλιακό σας


7 Ιουλίου 2017

img-7927.jpg

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι κατά την  έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση.

Τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο

Η φύση λοιπόν έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε  «αντηλιακά» με υψηλό δείκτη προστασίας! Επιπλέον, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή  φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο. Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αυτό το καλοκαίρι, επιλέξτε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φυστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας!

 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.