WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς είναι να είσαι ολυμπιονίκης και να ζεις με ψωρίαση


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουλίου 2017

20080817-baf-m67-195.jpg

Τι είναι όμως η ψωρίαση; Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα και περίπου 7,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι πάσχουν από τη νόσο.

Η  κολυμβήτρια Dara Torres έχει κερδίσει 12 μετάλλια και έχει γίνει πέντε φορές Ολυμπιονίκης και επίσης ήταν ένα από τα πρώτα γνωστά πρόσωπα που μίλησε ανοιχτά για τη νόσο. Η Torres μίλησε για τη ψωρίαση στο The Mighty, όπου μέσα σε όλα όσα είπε, ανέφερε ότι άρχισε ξαφνικά να παρατηρεί κόκκινα σημάδια στο σώμα της και ένιωθε τρομερή φαγούρα. Θυμάται μάλιστα ότι το 1992 που βρισκόταν στους Ολυμπιακούς στη Βαρκελώνη και ήταν με το μαγιό, διαπίστωσε ότι είχε κόκκινα σημάδια σε όλο της στο σώμα και επειδή ντρεπόταν έβαλε μια λοσιόν, αλλά οι κοκκινίλες χειροτέρεψαν. Σύντομα η Torres διαγνώστηκε με ψωρίαση, όμως εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο ενημερωμένοι όσο σήμερα. «Με κοιτούσαν λες και ήμουν κάτι το αξιοπερίεργο και δεν ήθελαν ούτε να με αγγίξουν» δήλωσε η Torres.

Η Ολυμπιονίκης πλέον συνεργάζεται με την καμπάνια "Show More of You", που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη ψωρίαση και να δείξει ότι ακόμη και όσοι έχουν τη συγκεκριμένη νόσο δεν πρέπει να νιώθουν καμία ντροπή. Η ίδια έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και ενθαρρύνει τους πάσχοντες να μην αφήνουν τη νόσο να στέκεται εμπόδιο στη ζωή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.