WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το φούσκωμα που νιώθετε δεν είναι φυσιολογικό


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Σεπτεμβρίου 2017

20759138-849287128593019-437937431258333184-n.jpg

Απώλεια βάρους

Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, κατάσταση στην οποία το σώμα σας έχει αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη. Αλλά είναι υπολογίζεται ότι μέχρι και το 83% των Αμερικανών με κοιλιοκάκη είτε δεν έχει διαγνωστεί είτε έχει λάθος πληροφόρηση για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια και η απώλεια βάρους, ενώ περίπου το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων με κοιλιοκάκη έχουν κάποια σημάδια που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους, και αρχές οστεοπόρωσης στάδιο.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξέταση αίματος, ώστε να δει αν έχετε ή όχι κοιλιοκάκη. Αν τελικά έχετε κοιλιοκάκη, η θεραπεία είναι αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε εδώ: Πότε να δώσετε στο παιδί σας μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Έντονες κοιλιακές κράμπες

Οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι συχνοί αφού συνοδεύουν την έμμηνο ρύση, όμως αν τους εντοπίζετε στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να έχετε εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση στην οποία αναπτύσσονται μικρές σακούλες στο έντερο. Παρόλο που είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πλέον παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Τι να κάνετε: Συνήθως ο γιατρός συστήνει να κάνετε εξετάσεις αίματος, ούρων και κόπρανων για να αποκλείσετε άλλες πηγές μόλυνσης και εάν η εκκολπωματίτιδα εξακολουθεί να είναι ο πιο πιθανός ένοχος, πιθανότατα θα κάνετε αξονική τομογραφία. Η θεραπεία είναι αντιβιοτικά. Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε υγρή διατροφή για μερικές ημέρες, ενώ το έντερο σας θεραπεύεται. Αφού ξεπεράσετε το πρόβλημα, μπορείτε να αποφύγετε τις υποτροπές καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Ήπιος πυελικός πόνος

Σχεδόν το 5% του συνόλου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (18-44) έχουν βιώσει φλεγμονώδης νόσο της πυέλου (PID) σύμφωνα με την  CDC, μία κατάσταση στην οποία ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια ταξιδεύει από τον κόλπο μέσα στις σάλπιγγες ή τη μήτρα.  Και προκαλεί πυρετό, ρίγη και - εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία - στειρότητα. Αλλά στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, όπως ο ήπιος πυελικός πόνος, η ακανόνιστη αιμορραγία ή η δυσκολία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει που οφείλονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Διάρροια με αίμα

Όταν το φούσκωμα συνοδεύεται από συχνό κοιλιακό πόνο και αίμα στα κόπρανα, τότε μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Το 40% των ασθενών εμφανίζουν επίσης συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, δερματικά εξανθήματα και κόπωση.

Τι πρέπει να κάνετε: Ο  γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, ο οποίος θα εκτελέσει μια σειρά από εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος, για να αναζητήσει τη φλεγμονή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές νέες αποτελεσματικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μειώνουν τα συμτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.