WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διάρροια μετά από χρήση αντιβίωσης


25 Αυγούστου 2017

strawberry-and-rhubarb-breakfast-oat-crisp-6146.jpg

Η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι πάντα ανεκτή από τον οργανισμό, καθώς  αρκετά συχνά επιφέρει κάποιες παρενέργειες, όπως η επίμονη διάρροια, το κοιλιακό άλγος και οι κράμπες. Ειδικά τα συμπτώματα διάρροιας μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικά και …οι επισκέψεις στην τουαλέτα συχνές! 

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια από αντιβίωση!

  • Καταναλώστε προβιοτικά!

Όσο και αν μεγαλώνουμε κάποιες αναμνήσεις τις κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Σίγουρα θα θυμάστε όταν αρρωσταίνατε, τη μητέρα σας να επιμένει να φάτε ένα γιαούρτι πριν πάρετε την αντιβίωση!

Κάτι ήξερε! Η κατανάλωση γιαουρτιού αποτελεί μια συνήθεια παραδοσιακή κατά την περίοδο λήψης αντιβίωσης, απόλυτα σωστή, αφού το γιαούρτι περιέχει καλλιέργειες φιλικών προς την υγεία μικρο-οργανισμών. 

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σχετιζόμενης με τα αντιβιοτικά διάρροιας και στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο μετά από τη λήψη αντιβίωσης.  

Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά, οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί, δρουν ως ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια του εντέρου. Παράλληλα όμως, ενισχύουν και την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, το έντερο.

  • Παιδιά και νήπια 

Στην περίπτωση εμφάνισής διάρροιας ή άλλων εντερικών  προβλημάτων στα παιδιά και νήπια, αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με τη χρήση προβιοτικών. Είναι φιλικά προς τον ευαίσθητο οργανισμό τους και η καλύτερη επιλογή για να τα βοηθήσετε με φυσικό τρόπο να ξεπεράσουν τα συμπτώματα και να ανακουφιστούν.

  • Πηγές προβιοτικών

Το γιαούρτι και το κεφίρ αποτελούν πηγές προβιοτικών, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και ειδικά σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία ονομάζονται συμβιοτικά.

  • Ισορροπημένη Διατροφή

Τέλος είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση της διάρροιας, ο ασθενής να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες σε υγρά και παράλληλα εκτός από τα προβιοτικά η διατροφή του να είναι απαλλαγμένη από όποια τροφή ενδέχεται να ερεθίσει το έντερο.

Γνωρίζατε ότι…

  • Τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν τα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθάνε τον οργανισμό.  Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά συμπληρώματα.
  • Τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο!
  • Τα προβιοτικά μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν σε  ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα όπως  είναι η διάρροια, ο τυμπανισμός, ο μετεωρισμός  και η δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Τα προβιοτικά βακτήρια στο έντερο βοηθούν στην παραγωγή μεγάλου αριθμού βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Κ, οι βιταμίνες της ομάδας Β και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία. 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.