WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Σεπτεμβρίου 2017

21433868-149426468984029-6106653646131298304-n.jpg

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου των Διατροφικών Ασθενειών η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση στην οποία έχετε λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου σε μια εβδομάδα. Ορισμένες γυναίκες έχουν μια εντερική κίνηση μέσα στην ημέρα, ενώ άλλες πηγαίνουν μόνο μερικές φορές την εβδομάδα στην τουαλέτα και παρόλα αυτά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Αν όμως παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην εντερική κίνηση τότε καλό θα είναι να ξεκινήσετε αλλάζοντας κάποιες διατροφικές συνήθειες. Μια σημαντική αλλαγή είναι να εντάξετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, έως ότου καταναλώνετε περίπου 20 με 30 γραμμάρια ινών την ημέρα.

Καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν:

Τα πίτουρα και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως σε δημητριακά, ψωμιά και καστανό ρύζι

Τα λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα και σπαράγγια

Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα

Φασόλια

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το φούσκωμα που νιώθετε δεν είναι φυσιολογικό

Για να μειώσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας πρέπει επίσης να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένα κρέατα. Μια ακόμη αλλαγή που είναι σημαντικό να κάνετε είναι να πίνετε αρκετό νερό και γενικά υγρά χωρίς ζάχαρη. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Επίσης πρέπει να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας, γιατί έτσι βοηθάτε την κίνηση των εντέρων.

Εφόσον αντιμετωπίζετε χρόνια δυσκοιλιότητα καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα. Όμως ανεξάρτητα από τη θεραπεία που ακολουθείτε, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα. Προγραμματίστε κάποια ώρα μέσα στην ημέρα όπου θα μπορείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα χωρίς να σας ενοχλούν. Τέλος είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε το πρόβλημα, διότι η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά προβλήματα όπως αιμορροΐδες και σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση που ονομάζεται ορθική πρόπτωση, η οποία μπορεί μερικές φορές να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.