WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Οκτωβρίου 2017

22158055-295206774292413-2918348488569782272-n.jpg

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε όσο μπορούμε αυτό το πολύτιμο όργανο. Για αυτό και παρακάτω σας παραθέτω μερικά τρόφιμα που βοηθάνε τη λειτουργία του ήπατος.

1. Kαρότα. Εάν θέλετε να βοηθήσετε το συκώτι σας τότε η κατανάλωση αυτών των λαχανικών είναι απαραίτητη.  Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C,D,E, σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το ήπαρ αλλά και για ολόκληρο το σώμα. Ξεκινήστε να καταναλώνετε 2 με 3 καρότα την ημέρα. Και να δεν σας αρέσουν ωμά μπορείτε να φτιάξετε χυμό με φρέσκο τζίντζερ και λεμόνι.

2. Σπανάκι. Τα συστατικά που περιέχονται στο σπανάκι βοηθάνε στην αποβολή των τοξικών ουσιών από το ήπαρ, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια σαλάτα με σπανάκι ή να το καταναλώσετε σαν κυρίως πιάτο μαζί με ρύζι.

3. Σκόρδο. Αυτό το βότανο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή του δράση. Το γεγονός ότι το σκόρδο περιέχει μια ένωση την αλικίνη βοηθάει στη μείωση της συσσώρευσης των τοξινών στο ήπαρ και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

4. Ντομάτα. Οι ντομάτες είναι πλούσιες στο γνωστό αντιοξειδωτικό το λυκοπένιο, το οποίο καταπολεμάει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ήπατος. Το λυκοπένιο απελευθερώνεται όταν μαγειρεύουμε τις ντομάτες.

5. Αβοκάντο. Το αβοκάντο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά παρέχει και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει λιπαρά και συγκεκριμένα τα καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για να είμαστε υγιείς. Επίσης το αβοκάντο περιέχει ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή μιας ουσίας, της γλουταθειόνης, η οποία βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το συκώτι. 

6. Γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, λυκοπένιο, χολίνη και κάλιο, καθώς και πολλά άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί βοηθάει τα όργανα να αποβάλλουν τις τοξίνες και συμβάλει στην καλή ηπατική λειτουργία.

7. Πράσινο Τσάι. Τα οφέλη του συγκεκριμένου ροφήματος είναι λίγο πολύ γνωστά. Ωστόσο μπορεί να μη γνωρίζατε ότι οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν το ήπαρ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Συμπερασματικά το ήπαρ είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, όμως λόγω του τρόπου ζωή κάνουμε είναι επιρρεπής στη συσσώρευση τοξινών. Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο ήπαρ μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, γι αυτό και είναι σημαντικό να το προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.