WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο έξυπνες και εύκολες λύσεις για να μην τρώτε γλυκά


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2017

18812868-753397554822475-2345213312263782400-n.jpg

Πριν όμως μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, ας είμαστε σαφείς για κάτι: υπάρχουν καλά και βλαβερά σάκχαρα. Τα καλά σάκχαρα είναι αυτά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ τα βλαβερά βρίσκονται στα γλυκά και στις πιο επεξεργασμένες τροφές.

Γιατί αναζητάτε τη ζάχαρη;

Ως επί το πλείστον, η έντονη επιθυμία για ζάχαρη προκαλείται από όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας και σπανίως τα  αυτά συνεπάγονται μια ανάγκη.

Είστε πεινασμένοι. Δεν εννοώ ότι επιθυμείτε ζάχαρη επειδή πεινάτε, αλλά επειδή έχετε αφήσει το σώμα σας νηστικό για πολλή ώρα και χρειάζεται επειγόντως ενέργεια. Και η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας είναι τα απλά σάκχαρα.

Έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που τρώτε πατατάκια ποθείτε τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο αλάτι βάζετε στο φαγητό, τόσο περισσότερο αναζητάτε τα γλυκά.

Οι άνθρωποι των οποίων οι θερμίδες προέρχονται 25% από ζάχαρη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2010 παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 133.000 θάνατοι από διαβήτη, 45.000 θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες. Όλες αυτές οι ασθένειες σχετίζονταν με την πρόσληψη σακχάρων.

Πώς όμως μπορείτε να καταπολεμήσετε τους πόθους για ζάχαρη και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μασάτε τσίχλα μπορείτε να μειώσετε τις λιγούρες. Συνήθως αναζητάμε κάτι γλυκό επειδή βαριόμαστε ή έχουμε άγχος. Μασώντας τσίχλα είναι ένας καλός τρόπος να μας αποσπάσει την προσοχή και να νιώσουμε ότι κάνουμε κάτι.

Κάντε μια βόλτα. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τις λιγούρες τότε αρχίστε να γυμνάζεστε. Και εάν βρίσκετε στο γραφείο σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα, ώστε να ξεχαστείτε.

Φάτε ένα φρούτο. Τα φρούτα είναι πλούσιε σε υγιή σάκχαρα, φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε ένα τόνο φρούτα. Όταν όμως νιώθετε ότι σας κατακλύζει μια ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκά, προτιμήστε το αγαπημένο σας φρούτο.  

Κάντε έξυπνες επιλογές. Όλα είναι θέμα συνδυασμό και επιλογών. Για παράδειγμα εάν σας αρέσει η σοκολάτα, μπορείτε να διαλέξετε τη μαύρη. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη.

Συμπερασματικά θέλω να επισημάνω ότι όλα επιτρέπονται στη διατροφή αρκεί να τα καταναλώνετε με μέτρο. Με τις σωστές επιλογές θα καταφέρτε αν όχι να εξαλείψετε, τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.