WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έπαθα Burnout και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Νοεμβρίου 2017

228.jpg

Καταρχάς ας μάθουμε τι ακριβώς είναι το Burnout.

Το σύνδρομο Burnout ή διαφορετικά σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής εξάντλησης σε συνδυασμό με την αμφιβολία για τις ικανότητες μας, όσο αφορά τη αξία μας στον επαγγελματικό τομέα. Εκδηλώνεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε όσους ασκούν ένα κοινωνικό λειτούργημα, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές κ.α. αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε άλλα επαγγέλματα.

Μια μέρα το Burnout χτύπησε και τη δική μου πόρτα. Και από εκείνη τη στιγμή ένιωθα σα να μου είχε κάποιος ρουφήξει όλη μου την ενέργεια. Δεν μπορούσα να απολαύσω σχεδόν τίποτα, είχα έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο για τις προσωπικές μου δραστηριότητες όσο και για τη δουλειά μου. Εκτός όμως από τη γενική έλλειψη ενέργειας, έγινα οξύθυμη και ανυπόμονη με όλους, με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους μου, δεν μπορούσε κανείς και τίποτα να με ικανοποιήσει. Αυτά τα συναισθήματα με οδήγησαν στο να αναζητώ την απομόνωση και στο να θέλω να πολλές περνάω ώρες μόνοι μου. Και καθώς περνούσε ο καιρός ξεκίνησαν και τα σωματικά προβλήματα: συχνοί πονοκέφαλοι, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, μειώθηκε η όρεξη μου, πόνοι στην πλάτη και άλλα σωματικά ενοχλήματα.

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου και τι πρέπει να κάνετε

Για να είμαι σαφής δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση του Burnout- σε αντίθεση με την κατάθλιψη που είναι ευρέως μελετημένη. Και μερικές φορές το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να αρχίσει να μοιάζει με κατάθλιψη. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να επισκεφτώ το γιατρό μου, οποίος διέγνωσε ότι είχα σύνδρομο Burnout.

Το πρώτο πράγμα που έμαθα μετά τη διάγνωση ήταν το τι προκαλεί το Burnout, ώστε την επόμενη φορά να λάβω τα μέτρα μου. Η επαγγελματική εξουθένωση λοιπόν μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

Έλλειψη ελέγχου. Ο φόρτος εργασίας, οι σημαντικές αποφάσεις που ενδεχομένως πρέπει να πάρετε και οι υποχρεώσεις σε φίλους και οικογένεια μπορεί να σας βγάλουν εκτός ελέγχου και να σας οδηγήσουν σε μια εξουθένωση τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Ασαφείς προσδοκίες στη δουλειά. Αν δεν γνωρίζετε από την αρχή τι περιμένει από εσάς ο προϊστάμενος σας ή τι θέλετε εσείς από τους άλλους, είναι πιθανό να μη νιώθετε τόσο άνετα στον εργασιακό σας χώρο.

Ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας. Ίσως στο χώρο που εργάζεστε υπάρχει ένας νταής που υπομονεύει όλους τους συναδέλφους, μαζί και εσάς. Αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει επιπλέον άγχος.

Δεν σας αρέσει η δουλειά σας. Εάν η εργασία δεν ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες σας, μπορεί να σας στρεσάρει.

Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Εάν αισθάνεστε απομονωμένες στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή, τότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε ένα Burnout.

Η προσπάθεια να ισορροπήσετε την ιδιωτική σας ζωή με την επαγγελματική. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες και ταυτόχρονα προσπαθείτε να έχετε ενέργεια για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθείτε σε σωματική και ψυχικής εξάντληση.

Πώς το ξεπέρασα;

Καταρχάς άλλαξα τη νοοτροπία μου. Δύσκολο να επιτευχθεί, όμως με λίγη προσπάθεια και θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επανεξέτασα τις προτεραιότητές μου και αποδέχτηκα ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιούνται όλες οι δουλειές μαζί.

Επίσης ξεκίνησα να ακούω και να σέβομαι το σώμα μου. Κατάλαβα ότι ορισμένες μέρες δεν πρέπει να το πιέζω περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει. Το να συντονίζομαι με το σώμα μου, με βοήθησε ώστε να καταλαβαίνω πότε πρέπει να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ για να ανακάμψω. 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που έμαθα ήταν ότι η πολυπλοκότητα είναι εχθρός. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα πράγματα περίπλοκα. Το δύσκολο είναι να τα κάνουμε και τα βλέπουμε όλα απλά. Η κατανόηση ότι η πολύπλοκη σκέψη δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ενέργειά μας και να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους.

Και φυσικά το τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό πράγμα που έκανα για να ξεπεράσω το Burnout, ήταν η απομάκρυνση από την τεχνολογία για λίγες ημέρες. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μας κρατάει σε μόνιμη κατάσταση ενεργοποίησης. Εστί λοιπόν η απόσπαση από τη συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων, τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την πλοήγηση στο διαδίκτυο χωρίς σαφή σκοπό μου επέτρεψε να καθαρίσω το μυαλό μου και να εξισορροπήσω τα επίπεδα ενέργειάς μου.

Πλέον μετά από αρκετή προσπάθεια μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου και να αποφεύγω την εξάντληση. Σίγουρα κατά καιρούς αγχώνομαι, όμως έχω μάθει να αντιμετωπίζω το στρες, να βλέπω τα πράγματα πιο απλά και εντέλει να χαλαρώνω. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.