WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έπινα νερό με λεμόνι και μέλι για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


17 Ιανουαρίου 2018

lemon-3010065-1920.jpg

Ένα ρόφημα που διαβάζω τον τελευταίο καιρό είναι το νερό με λεμόνι και μια κουταλιά μέλι. Τα οφέλη που του έχουν αποδοθεί είναι τόσα πολλά που πλέον δεν γνωρίζεις ποια είναι αληθινά και ποια όχι. Λίγο το γνωστό σε όλους λεμόνι λίγο το μέλι και τα δυο μαζί κάνουν το συγκεκριμένο ρόφημα αρκετά δημοφιλές. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πίνω κάθε πρωί και για ένα μήνα νερό με λεμόνι και μέλι. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θα ήθελα να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο πείραμα δεν με δυσκόλεψε, αφού είχα ξανακάνει παρόμοια πειράματα. Το θετικό αυτή τη φορά ήταν το μέλι το οποίο έδινε μια ευχάριστη γλυκύτητα. Έτσι κάθε πρωί που ξυπνούσα έστυβα ένα λεμόνι και το πρόσθετα σε ένα ποτήρι νερό μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα καθώς περνούσαν οι μέρες ήταν ότι βελτιώθηκε η λειτουργία του γαστρεντερικού μου συστήματος. Αυτό οφείλεται τόσο στο λεμόνι όσο και στο μέλι. Η σύνθεση που έχει το λεμόνι είναι παρόμοια με αυτή του σάλιου και του υδροχλωρικού οξέους στα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα να βοηθάει τη λειτουργία της πέψης. Από την άλλη μεριά το μέλι βοηθάει στο να καταπολεμήσουμε τις διάρροιες, αλλά και στο να αντιμετωπίσουμε τα έλκη και τις γαστρεντερικές διαταραχές.  

Επίσης διαπίστωσα ότι μειώθηκαν οι εποχιακές αλλεργίες που με ταλαιπωρούσαν κατά καιρούς. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ωστόσο υπάρχουν πολλοί, και μέσα σε αυτούς και εγώ, που υποστηρίζουν ότι το μέλι ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών. Επίσης οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέλι μπορεί να περιέχει ίχνη γύρης λουλουδιών και η έκθεση σε μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων, λειτουργεί ως μια θεραπεία για την καταπολέμηση των αντιδράσεων.

Ένα ακόμη θετικό που παρατήρησα πίνοντας το συγκεκριμένο ρόφημα ήταν η βελτίωση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά από το λεμόνι μπορεί να βελτιώσει στη συγκέντρωση και στο να είμαστε εστιασμένοι τις δύσκολες ημέρες. Και κάτι ακόμα που διαπίστωσα ήταν ότι μια μέρα που ήμουν άρρωστη το συγκεκριμένο ρόφημα μείωσε το βήχα και με βοήθησε να κοιμηθώ το βράδυ. Μια μελέτη του 2007 από το Penn State College of Medicine, διαπίστωσε ότι το μέλι ηρεμεί τον βήχα, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τι συμβαίνει όμως με τις τοξίνες; Αν πίνω κάθε μέρα λεμόνι μπορώ να αποβάλω όλες τις τοξίνες; Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το δέρμα είναι υπεύθυνα για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνο του όλες τις τοξίνες και γενικά  τις ουσίες που του είναι άχρηστες. Το λεμόνι θα μπορούσε να βοηθήσει αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες κάτι που δεν είναι εφικτό. Γι αυτό αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες, απλά πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στις βλαβερές ουσίες.

Το λεμόνι έχει αλκαλική δράση;

Η αλκαλική δίαιτα είναι άλλη μια τάση της εποχής μας. Στόχο της είναι να ισορροπήσει το pH του αίματος στο σώμα, το οποίο ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε, το άγχος και τη συναισθηματική φόρτιση χάνει την ισορροπία του. Το λεμόνι είναι μια όξινη τροφή που όταν μπει στο σώμα γίνεται αλκαλική και έτσι μπορεί να συμβάλει στη ισορροπία του  pH. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ότι καμία τροφή δεν μπορεί να αλλάξει τόσο απλά το pH του αίματος. Τα όργανα στο σώμα μας δουλεύουν για να διατηρούν σταθερό το pH και οι τροφές δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Και τέλος τι συνέβη με το βάρος μου τελειώνοντας αυτό το πείραμα;  Δυστυχώς όταν ανέβηκα στ ζυγαριά δεν διαπίστωσα καμία αλλαγή στο βάρος μου. Και αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που θα μας αδυνατίσει και θα αυξήσει το μεταβολισμό. Είτε πίνετε τσάι, σκέτο νερό, βότανα, λεμόνι με μέλι θα έχετε την ίδια βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας κιλών. Όμως πολλές φορές το νερό με λεμόνι λειτουργεί ως placebo, ενισχύοντας τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει λόγος να το κόψετε, αρκεί να προσέχετε το σμάλτο των δοντιών σας και με την προϋπόθεση ότι δεν σας δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι να προσέξετε: Το λεμόνι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, για αυτό είναι σημαντικό να το αραιώνετε με νερό και να το πίνετε με καλαμάκι. Επίσης, έχει πολλά οξέα, οπότε αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από ρευματισμούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.