WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν για την εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Φεβρουαρίου 2018

26072532-147590105886919-179517147502870528-n.jpg

1. Μπορεί να πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας, κάτι που μπορεί να σας φέρει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μειώνοντας έτσι και την επιθυμία. Ωστόσο λύση υπάρχει αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολπικά λιπαντικά και να κάνετε και πάλι τη σεξουαλική δραστηριότητα ευχάριστη υπόθεση.

2. Η εμμηνόπαυση είναι κάτι περισσότερο από το τέλος της αναπαραγωγικής εποχής. Πολλές γυναίκες θα διαπιστώσουν αλλαγές στη διάθεση, αϋπνία, αύξηση βάρους και εξάψεις. Η αίσθηση ότι μεγαλώνετε μπορεί να σας αναστατώσει και να σας κάνει να μη θέλετε να μιλήσετε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση. Από την άλλη μεριά οι νεότεροι φίλοι σας δεν έχουν ιδέα πώς μπορεί να είναι αυτή τη περίοδο της ζωής σας και το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι ότι τελειώνει η έμμηνος ρύση και τίποτε άλλο.

Διαβάστε εδώ: Δείτε τι έτρωγα και μείωσα τις καούρες

3. Εκτός από την αύξηση του βάρους μπορεί να παρατηρήσετε και τριχόπτωση, η οποία είναι συνήθως αποτέλεσμα των αυξομειώσεων των ορμονών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτές περιλαμβάνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του στρες, ασθένεια, ή την έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Διαγνωστικές εξετάσεις αίματος που μπορεί να βοηθήσει να αποκλείσει άλλες αιτίες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν εξετάσεις του θυρεοειδούς, ή / και μια γενική εξέταση αίματος.

4. Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπώματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το 3% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών πέρασαν αυτή τη περίοδο της ζωής τους χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Το 17% είχε ήπιες εξάψεις και το υπόλοιπο 80% είχε μέτρια έως σοβαρά επεισόδια. Επίσης, σε μερικές γυναίκες οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν και για χρόνια, ενώ περίπου το 15% θα συνεχίσει να έχει επ αόριστον. Το αρνητικό σε όλα αυτά είναι, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ότι η αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Υπάρχει μια θεωρία ότι κάποια γεγονότα, όπως το άγχος, μπορεί να επηρεάσουν μια ζώνη στον εγκέφαλο που λειτουργεί ως θερμορυθμιστής.

Τέλος αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια ώστε να τη φοβάστε. Αντ αυτού είναι μια φάση της ζωής, ακριβώς όπως η εφηβεία και δεν χρειάζεται να σας παίρνει από κάτω. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας άλλης φάσης της ζωής. Δείτε τη εμμηνόπαυση με θετική διάθεση και σαν μια περίοδο της ζωής σας χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.