WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πιο παράξενα πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2018

25023436-1498088086894369-4463338724196876288-n.jpg

1. Έχετε περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών

Όσο πιο νωρίς ξεκινάει η εφηβεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση πριν από τα 12 έτη είχαν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιακές παθήσεις, σε σχέσεις με τις γυναίκες που είχαν περίοδο μετά την ηλικία των 13. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων (μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην εφηβεία) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ζωής.

2. Παίρνετε χάπια διατροφής

Μαγικό χάπι για να χάσετε κιλά δεν υπάρχει. Αλλά ακόμα χειρότερα μερικά χάπια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό προκαλώντας αρρυθμίες.

3. Είχατε πρόσφατα περάσει μια σοβαρή γρίπη

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  New England Journal of Medicine μια σοβαρή γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έξι φορές περισσότερο για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.  Ορισμένες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

4. Είστε μοναχικοί

Η αίσθηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30%, όσο το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Heart . Ευτυχώς αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που μπορείτε να αλλάξετε. Βγείτε έξω και προσπαθήστε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, πάρτε ένα κατοικίδιο ή γραφτείτε γυμναστήριο.

5. Έχετε διαγνωστεί με μια φλεγμονώδη ασθένεια

Ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τις γυναίκες και  αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά επίσης διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην 66η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του  Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας το  2017. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι η σχέση αλλά οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη συχνά έχουν υψηλότερη κορτιζόλη , την ορμόνη του στρες, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.