WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης Β12


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2018

26331540-138368063499410-5988325798182912000-n.jpg

Κούραση

Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκεια της Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να δημιουργήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα σας. Και χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρά σας, θα αισθανθείτε κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο κοιμάστε. Η κόπωση μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, έτσι ώστε να μην μπορείτε να υποθέσετε ότι έχετε ανεπάρκεια Β12.

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε τίποτα

Εάν δεν παίρνετε αρκετό οξυγόνο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι μύες σας δεν θα έχουν δύναμη. Το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε ούτε τη σακούλα από τα σούπερ μάρκετ μπορεί αν οφείλεται στην ανεπάρκεια της Β12.

Έχετε κενά μνήμης

Ξαφνικά ξεχνάτε το όνομα της ανιψιάς σας και ανησυχείτε ότι είναι πρώιμη άνοια, αλλά μερικές φορές η Β12 είναι υπεύθυνη για τα κενά μνήμης. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ότι η μνήμη σας δεν δούλευε όπως παλιά, καλό είναι να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος για να δείτε εάν έχετε έλλειψή της Β12.

Το δέρμα σας φαίνεται χλωμό

Εάν η ρόδινη χροιά του δέρματός σας έχει δώσει τη θέση στο κίτρινο χρώμα, τότε ίσως έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Η ανεπάρκεια της Β12 προκαλεί απελευθέρωση της χρωστικής της χολερυθρίνης που δίνει στο δέρμα μια κίτρινη απόχρωση.

Και το παραμικρό σας κάνει να κλαίτε 

Νιώθετε συνέχεια ανήσυχοι; Η έλλειψη β12 επηρεάζει τη διάθεσή σας και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη αλλά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης.

Έχετε πρόβλημα στα μάτια

Σε ακραίες περιπτώσεις η έλλειψη Β12 μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο και να προκαλέσει θολή όραση, ευαισθησία στο φως ακόμη και απώλεια όρασης.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.