Όσοι έχουν αυτό το σημάδι στο αυτί τους κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τζουλιάννα Καρνέζη
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018
matthew-kane-365718-unsplash.jpg

Το σημάδι του Frank θεωρείται ότι υποδηλώνει πρόωρη γήρανση και απώλεια δερματικών και αγγειακών ελαστικών ινών. Αν και έχει περιορισμένη ευαισθησία, το σημείο είναι πιο χρήσιμο διαγνωστικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών από ό,τι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine (AJM), οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν πως 190 από αυτούς είχαν το συγκεκριμένο σημάδι στα αυτιά τους. Το 63,5% είχε πάθει μίνι εγκεφαλικό ενώ το 36,4% είχε υποστεί κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συμπέρασμα που κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως το σημάδι του Frank αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για εγκεφαλικά επεισόδια.

Πώς πήρε το όνομα του 

Το σημάδι του Frank  περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1973 από έναν Αμερικάνο γιατρό τον Sonders T. Frank.  Πρόκειται για μια διαγώνια πτυχή στο λοβό του αυτιού που ξεκινά από το τράγο έως την άκρη του αυτιού υπό γωνία 45 ° σε διαφορετικά βάθη. Το σημάδι του Frank περιγράφηκε ως πρόβλεψη της μελλοντικής στεφανιαίας νόσου και των περιφερικών αγγειακών παθήσεων. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η συσχέτιση του σημείου του Frank  με την ανάπτυξη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Και η εξήγηση για το λόγο που εμφανίζεται είναι η απόφραξη των αρτηριών η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και θεωρείται ότι οδηγεί σε κακή αιμάτωση των αυτιών και κατ επέκταση η εμφάνιση της χαρακτηριστικής πτύχωσης.

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου

Συμπερασματικά, παρόλο που υπάρχουν διαμάχες, η παρουσία διαγώνιας πτυχώσεως του λοβού του αυτιού θα πρέπει να παροτρύνει τους κλινικούς ιατρούς να αξιολογήσουν ασθενείς για στεφανιαία ή καρωτιδική  νόσο, ειδικά όταν υπάρχουν άλλοι παράλληλοι παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκλήρωση. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα