WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα σας συμβεί εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουνίου 2018

artem-bali-680663-unsplash.jpg

Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσετε κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry όσοι εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη από ό, τι εκείνοι που εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται γιατί ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης σας περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, με αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα να επηρεάζουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης καλίου

Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσετε άνοια ή νόσο του Alzheimer. Όπως αναφέρει μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, οι ενήλικοι που είχαν μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και εκείνοι που παρουσιάζανε σοβαρή έλλειψη, είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα με υγιή επίπεδα. Φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση.

Έχετε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.  Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Διαβάστε εδώ: Έκανα αυτά τα πράγματα κάθε βράδυ και έχασα όλα τα περιττά κιλά

Παλιές μελέτες είχαν διαπιστώσει, ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νευρομυϊκών διαταραχών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον και άλλες. Τώρα, μια νέα μελέτη στο JAMA Neurology δείχνει, ότι αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι ασθενείς στα πρώτα στάδια σκλήρυνσης κατά πλάκας με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 57% χαμηλότερο ποσοστό για νέες βλάβες στον εγκέφαλο και 57% χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D θα πρέπει να γίνει μέρος της φροντίδας νεοδιαγνωσθέντων ασθενών και μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών, όπως της ιντερφερόνης βήτα-1b.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.