WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Αυγούστου 2018

37619029_261033777826969_2359506052891803648_n.jpg

Αν μάθετε να παρατηρείτε το σώμα σας, θα διαπιστώσετε ότι έχει πολλά να σας δείξει, όσο αφορά την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Έτσι και τα μαλλιά σας αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας και στη ψυχολογία σας. Δείτε παρακάτω ποιες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε, παρατηρώντας τις τρίχες της κεφαλή σας.

Δεν καταναλώνετε αρκετό λίπος. Κι όμως δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά, αντ’ αυτού υπάρχουν τα καλά λιπαρά οξέα που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αν δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από τα καλά λιπαρά, τότε μπορεί να έχετε θαμπά και εύθραυστα μαλλιά. Επίσης, αν έχετε πρόσφατα μειώσει το λίπος από τη διατροφή σας, με την ελπίδα να χάσετε βάρος, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν ξαφνικά αδύναμα. Το διατροφικό λίπος δεν συμβάλλει μόνο στην υγεία των μαλλιών,  βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως τη βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών στις γυναίκες που δεν παίρνουν επαρκή ποσότητα. Εντάξτε στη διατροφή σας , το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και λιπαρά τα ψάρια.

Τρώτε πρόχειρο φαγητό. Αν τα μαλλιά σας φαίνονται θαμπά, εύθραυστα ή είναι λεπτά μπορεί να είναι καιρός να επανεξετάσετε αυτό που βάζετε στο πιάτο σας. Γιατί το πιο πιθανό είναι πως καταναλώνετε πολλές επεξεργασμένες τροφές, με αποτέλεσμα να μην παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έρχονται.

Έχετε πάρα πολλή τεστοστερόνη. Εάν παρατηρήσετε τριχόπτωση στην κορυφή του κεφαλιού σας, αλλά έχετε πιο πολλές τρίχες στα χέρια και επίσης, η περιφέρεια της μέσης σας, είναι πιο μεγάλη από το συνηθισμένο, τότε έχετε τεστοστερόνη πιο πολύ από ο φυσιολογικό. Τι μπορείτε να κάνετε; Να τρώτε λιγότερη ζάχαρη (η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει στις γυναίκες να τρώνε μόνο 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι από μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερα από αυτό) και να ασκείστε τακτικά, για να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο και τις ανησυχητικές παρενέργειες. Σημείωση: μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να είναι μια αιτία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, οπότε αν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα όπως παχυσαρκία, ακατάστατη έμμηνο ρύση, ακμή, και αντίσταση στην ινσουλίνη, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας

Είστε σε κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα. Περίεργο, αλλά αληθινό, μια μελέτη στο Journal of Clinical Investigation αποκαλύπτει, ότι άτομα που τους πέφτουν τα μαλλιά, μπορεί να παρουσιάζουν μεταλλάξεις στη κερατίνη. Όμως, η κερατίνη συμβάλει επίσης, στο σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών, με αποτέλεσμα εκτός από τη τριχόπτωση, να έχετε και οδοντικά προβλήματα.

Αν σας πέφτουν περισσότερα μαλλιά από το φυσιολογικό, ενδεχομένως έχετε άγχος. Είναι λογικό να χάνετε 80 με 100 τρίχες την ημέρα, αλλά αν χάνετε πιο πολλές τότε δείτε μήπως φταίει μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως μια ασθένεια, μια εγκυμοσύνη, ή μια περίοδο κατάθλιψης. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Εάν ένας παράγοντας άγχους είναι πίσω από την απώλεια των μαλλιών σας, τότε όταν θα ηρεμήσετε, θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους όγκο. Εν τω μεταξύ, καλό είναι να βρίσκεται τεχνικές για να χαλαρώνετε, να κοιμάστε 7,5 έως 8 ώρες κάθε βράδυ και να τρώτε σωστά ώστε να δυναμώσετε τις τρίχες της κεφαλή σας.

Τέλος τα μαλλιά μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους, επειδή δεν πίνετε αρκετό νερό. Αν δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε εύθραυστα μαλλιά. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά να πίνετε 2,7 λίτρα την ημέρα υγρά, που μπορεί να προέρχονται από μη αλκοολούχα ποτά και από τροφές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.