WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

QUIZ: Πόσο καλά γνωρίζετε το μεταβολισμό σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Σεπτεμβρίου 2018

mark-adriane-272672-unsplash.jpg

Ακριβώς όπως τα αυτοκίνητα χρειάζονται καύσιμα για να κινηθούν, έτσι και το σώμα μας έχει ανάγκη από θερμίδες για να λειτουργήσει. Οι θερμίδες που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, ώστε να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες όπως αναπνοή, χτύπος της καρδιάς, κυκλοφορία του αίματος, διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, τη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, ορμονολογικές ρυθμίσεις, ονομάζεται βασικός μεταβολισμός.

Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζει το πόσο γρήγορα το σώμα σας είναι σε θέση να κάψει θερμίδες και πόσο εύκολα μπορείτε να βάλετε ή να χάσετε βάρος. Όμως πόσο καλά γνωρίζετε τον τρόπο που λειτουργεί ο μεταβολισμός σας; Για να μάθετε την απάντηση κάντε το παρακάτω κουίζ.

Αλήθεια ή ψέματα: Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει γιατί είναι κληρονομικός

Η απάντηση: Ψέματα

Ο μεταβολισμός είναι κληρονομικός, αλλά μπορούμε να τον επηρεάσουμε μέσω των επιλογών του τρόπου ζωής. Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της άσκησης μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, αφού όταν αυξάνεται ο μυϊκός ιστός και μειώνεται ο λιπώδης καίμε πιο πολλές θερμίδες. Η αερόβια άσκηση είναι επίσης σημαντική για την αύξηση του μεταβολισμού.

Διαβάστε εδώ: Αυτή η γυναίκα έχασε 45 κιλά και μας δείχνει τα σημάδια της περνώντας ένα ισχυρό μήνυμα

Αλήθεια ή ψέματα: Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται με την ηλικία.

Η απάντηση: Όχι αν δεν τον αφήσετε

Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνουμε, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός αφού χάνεται μυϊκή μάζα. Όμως εάν επιμείνουμε μπορούμε να σταματήσουμε την επιβράδυνση. Το κλειδί και εδώ είναι η άσκηση. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια προπόνηση με τις ασκήσεις με βάρη.

Αλήθεια ή ψέματα : Η διατροφή σας δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά το μεταβολισμό σας.

Η απάντηση: Αλήθεια

Αν και κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η καψαικίνη που υπάρχει στα καυτερά τρόφιμα και ο μηλίτης στο ξύδι μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, το αποτέλεσμα είναι μικρό και προσωρινό.

Αλήθεια ή ψέματα : Η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει το μεταβολισμό

Η απάντηση: Ψέματα

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει το μεταβολισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.