WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αλλάζει η έμμηνος ρύση μετά τα 40


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2018

pete-bellis-310093-unsplash.jpg

Από την πρώτη στιγμή που σας ήρθε η έμμηνος ρύση επιστρέφει κάθε μήνα εκτός από την εγκυμοσύνη. Όταν όμως πατήσετε τα 40 έτη ο κύκλος σας αλλάζει.

Αλλάζει η συχνότητα. Πριν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, το σώμα σας περνάει από ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από ένα έως πέντε χρόνια. Καθώς οι ορμόνες σας αρχίζουν αλλάζουν μπορεί η έμμηνος ρύση να διαρκεί λιγότερο.

Μπορεί οι αποστάσεις μεταξύ των δυο κύκλων να μικρύνουν. Σε μερικές περιπτώσεις, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με αποτέλεσμα να σας έρχεται η περίοδος πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι διακυμάνσεις στη διάθεσή σας μπορεί να χειροτερέψουν.  Όλα αυτά τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα που αρχίζουν στα 40 μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σας κάθε φορά που περιμένετε να αδιαθετήσετε.

Διαβάστε εδώ: Αυτή η γυναίκα έχασε 45 κιλά και μας δείχνει τα σημάδια της περνώντας ένα ισχυρό μήνυμα

Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να  γίνουν πιο οδυνηρές. Εάν πάντα βιώνατε κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είναι πολύ πιθανό μετά τα 40 έτη να επιδεινωθούν.

Εάν και δεν είναι εύκολο, παρόλα αυτά μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος. Οι πιθανότητες να αποκτήσετε παιδί μετά τα 40 έτη μειώνονται. Ωστόσο δεν είναι κανόνας, αφού πολλές γυναίκες καταφέρανε να μείνουν έγκυες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.