WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα χάσετε κιλά εάν κόψετε τη γλουτένη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Οκτωβρίου 2018

gardie-design-social-media-marketing-563667-unsplash.jpg

Πολλοί από εσάς έχετε αναρωτηθεί εάν μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχουν υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό. Αυτό το φαινόμενο πολλές φορές οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητάνε εύκολες λύσεις για να χάσουν γρήγορα τα περιττά κιλά. Μια από αυτές είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη (gluten-free diet). Προτού όμως αποφασίσετε να εγκαταλείψετε μια ποικιλία τροφίμων, σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να βάλουμε τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και γενικά σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα δημητριακά. Και χωρίς αμφιβολία, η γλουτένη είναι στη μόδα. Αλλά η αλήθεια είναι η εξής: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, διότι η εξάλειψη της χωρίς λόγο, μπορεί να είναι επιβλαβής. Διαβάζοντας λοιπόν τα παρακάτω θα μάθετε όλη την αλήθεια.

Χρειάζεστε μια  δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, εφόσον έχετε κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει τη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε κοιλιοκάκη; Ο μόνος τρόπος είναι να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Πρώτα ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με μια ανώμαλη άνοση απόκριση. Δεύτερον, αν η δοκιμή είναι θετική, μια βιοψία για να επιβεβαιώσει την εντερική φλεγμονή.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Ευαισθησία στη γλουτένη. Περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού υποφέρει από ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν δηλαδή καταναλώνετε τροφές με γλουτένη, το λεπτό έντερο δεν υπόκειται σε κάποια βλάβη, αλλά βιώνει τα  συμπτώματα της κοιλιοκάκης, τα οποία είναι η κόπωση, πονοκέφαλοι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Μόλις  αποβάλλεται η γλουτένη από τη δίαιτα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με λύκο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου ένα, και ψωρίαση παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Εάν είστε υγιείς πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης;

Οι περισσότεροι από εσάς που προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αποβάλλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι, μια διάιτα χωρίς γλουτένη προάγει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, όταν κόψετε τη γλουτένη, δεν καταναλώνετε πολλά προϊόντα που περιέχουν με ζάχαρη, γι αυτό και χάνετε κιλά. Όμως, αυτό μπορείτε να το υιοθετήσετε, ακόμα και εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Καλό είναι λοιπόν, πριν αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει τη γλουτένη, να το ξανασκεφτείτε. Γιατί μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας, δεδομένου ότι, δεν θα παίρνετε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι, η εξάλειψη της γλουτένης, όταν δεν είναι ιατρικά αναγκαίο, βάζει τους ανθρώπους σε κίνδυνο, για να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή, λείπουν τα προϊόντα ολικής άλεσης, που μελέτες έχουν δείξει, ότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.