WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιανουαρίου 2019

42420030_1697798240346085_8305308419259105280_n.jpg

Ο όρος σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, δηλαδή υπεργλυκαιμία, και οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή και μειωμένη δράση της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κυρίως ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να γράφονται πολλά για τη συγκεκριμένη νόσο και να επικρατεί παραπληροφόρηση. Γι αυτό και παρακάτω θα αναλύσουμε τους κυριότερους διατροφικούς μύθους γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Μύθος #1 Οι υδατάνθρακες απαγορεύονται στη διατροφή των διαβητικών. Οι διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς έχουν αλλάξει κατά πολύ με το πέρασμα των χρόνων. Και ενώ παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου υδατάνθρακες, πλέον αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί. Σήμερα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι επιτρέπουν την κατανάλωση υδατανθράκων και εκπαιδεύουν τους ασθενείς πώς να τους μοιράζουν μέσα στην ημέρα. Άρα πλέον όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν οποιοδήποτε αμυλούχο τρόφιμο, όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, αρκεί να το καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες και να είναι όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένο. Ακόμα και η ζάχαρη μπορεί να ενταχθεί στο διατροφικό πρόγραμμα ενός διαβητικού, αλλά σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Μύθος #2  Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες στη διατροφή ενός διαβητικού. Εάν έχετε διαβήτη είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τα γεύματα σας. Όμως ο γενικός κανόνας είναι απλός: η διατροφή ενός διαβητικού αντιπροσωπεύει τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας. Επίσης, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις δραστηριότητες και τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, για να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο μπορεί πιο κοντά στα φυσιολογικά. Όπως καταλαβαίνετε οι κανόνες είναι απλοί και περιεκτικοί.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Μύθος #3 Η πρωτεΐνη είναι καλύτερη από ό, τι οι υδατάνθρακες για τους διαβητικούς. Επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πολλοί διαβητικοί καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα και μπορεί να τους υποκαταστήσουν με περισσότερη πρωτεΐνη. Όμως μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα. Το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, δεδομένου ότι περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Όπως προανέφερα η δίαιτα ενός διαβητικού αποτελεί πρότυπο μιας υγιούς διατροφής για όλους τους ανθρώπους και η πρωτεΐνη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου το 15% έως 20% των συνολικών θερμίδων που τρώτε κάθε ημέρα.

Μύθος #4 Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν. Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη, διότι είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη και να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Μύθος #5 Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη. Όπως υποστηρίζει ο American Diabetes Association δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ζάχαρη και στην εμφάνιση του διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και της καθιστικής ζωής, ανεξάρτητα με το αν τρώτε ή όχι ζάχαρη. Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/sarahs_day

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.