WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαρτίου 2019

caique-silva-371394-unsplash.jpg

Κάθε χρόνο, περίπου 610.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις , σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ενώ εκτιμάται πως περίπου 735.000 Αμερικανοί υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ετησίως.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Τι αυξάνει τον κίνδυνο; Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση, αφού η έλλειψη άσκησης,  η ανθυγιεινή διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνουν τον κίνδυνο, όμως δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Παρακάτω θα δείτε τους πιο περίεργους λόγους που θα μπορούσαν να σας θέσουν σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Έχετε αυτοάνοσο νόσημα.

Αν έχετε ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τότε πιθανόν να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιακή προσβολή. Επίσης οι γυναίκες που αναπτύσσουν αυτοάνοσες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο.

Κάνει πολύ κρύο έξω.

Ο χειμώνας μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας. Όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, γιατί το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα μέσα στην περιοχή πυρήνα του, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες να συστέλλονται και να στενεύουν.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Έχετε ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Εάν μέχρι τώρα είχατε συνηθίσει να κάνετε καθιστική ζωή και η ξαφνικά ξεκινήσατε μια προπόνηση υψηλής έντασης, κινδυνεύετε περισσότερο να πάθετε καρδιακή προσβολή. Ξεκινήσετε να γυμνάζεστε με μέτρο και αυξήστε σταδιακά την ένταση της προπόνησής σας.

Είστε εκτεθειμένοι στην κακή ποιότητα του αέρα.

Το τσιγάρο είναι βλαβερό για την υγεία αλλά οποιαδήποτε έκθεση στην κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Έχετε επίμονες κράμπες στα πόδια.

Μπορεί να έχετε κράμπες στα πόδια για πολλούς λόγους και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι επικίνδυνοι. Αλλά εάν επιμένουν τότε μπορεί να είναι σημάδι της περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD). Και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.  

Φυσικά, εκτός από τους παραπάνω λόγους, δεν πρέπει να αγνοείτε και τα παραδοσιακά συμπτώματα της καρδιακής νόσου, όπως το σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, γρήγορος καρδιακός παλμός, λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.