WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Απριλίου 2019

46399768_1117384711762916_4961747094003725883_n.jpg

Σε μια εποχή όπου οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι της μόδας, θα νομίζετε πως η πρωτεϊνική ανεπάρκεια είναι δύσκολο να υπάρξει. Όμως κάνετε λάθος, γιατί θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στην πρωτεΐνη.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του γονιδίου της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης. Χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τα «σήματα» από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο και να σχηματίσει δομές, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόνο 20 με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αλλά όταν χάνετε βάρος είναι πολύ πιθανό να έχετε και απώλεια πρωτείνης. Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα δούμε τι συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα διατροφικά λάθη μπορούν να μειώσουν τη ζωή σας

Θέλετε να τρώτε συνέχεια γλυκά.

Όταν σε ένα γεύμα στερείστε από πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε ανικανοποίητοι και να αναζητήσετε ζαχαρούχα λιπαρά τρόφιμα. Η πρωτεΐνη από την άλλη μεριά αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και σταματάει τους πόθους σας για γλυκό.Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν ψάρια, γαλοπούλα, κοτόπουλο.

Το δέρμα σας είναι ξηρό και θαμπό.

Αν ξαφνικά εμφανίσετε ένα θαμπό και λεπτό δέρμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η πρωτεΐνη λείπει από τη διατροφή σας. Η πρωτεΐνη αποτελεί τα δομικά στοιχεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός. Εάν δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα, μπορεί να δημιουργήσετε εύθραυστα, ξηρά μαλλιά ή ξηρό, λεπτό δέρμα.

Πεινάτε πολύ γρήγορα μετά το γεύμα.

Οι υδατάνθρακες χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να απορροφηθούν, από ότι οι πρωτεΐνες και το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινάσετε πολύ πιο γρήγορα. Γι αυτό είναι σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα πρωινό που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων- πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες- για να παραμείνετε χορτασμένοι για ώρες.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να νιώθετε ότι η ενέργειά σας, σας εγκαταλείπει. Η πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε σε εγρήγορση, ενώ οι υδατάνθρακες μπορούν να σας φέρουν υπνηλία. Η ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο τυγχάνουν επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως κινόα, κρέας και συκώτι.

Τα μαλλιά σας είναι αδύναμα.

Η τριχόπτωση είναι πολύ συχνή σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων και χαμηλών πρωτεϊνών. Τα απαραίτητα αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο για να έχετε υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. Εάν δεν τρώτε κρέας ή το περιορίζετε από τη διατροφή σας, φροντίστε να προσθέσετε φυτικές πηγές πλήρους πρωτεΐνης στα γεύματά σας.

Χάνετε βάρος, αλλά τα ρούχα σαςεξακολουθούν να μη σας μπάινουν.

Είναι πιθανό να ζυγίζετε λιγότερο, αλλά να μοιάζετε ότι δεν έχετε χάσει γραμμάριο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Προσπαθήστε να κάνετε περισσότερη άσκηση και να καταναλώνετε άπαχη πρωτεΐνη.

Δεν έχετε διάθεση.

Η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας παρέχοντας τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κατάθλιψη, μεταβολές της διάθεσης και άγχος. Την επόμενη φορά που αισθάνεστε ότι η διάθεσή σας είναι στα πατώματα, δείτε εάν καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Είστε πάντα φουσκωμένοι.

Ακόμα και αν αποφύγετε τα ποτά και τα τρόφιμα που προκαλούν πρήξιμο, μπορείτε ακόμα να αισθανθείτε πρήξιμο στην κοιλιά, στα πόδια και στους αστραγάλους σας λόγω έλλειψης πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί μια επαρκής ισορροπία υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματός σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.