WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Μαΐου 2019

ayo-ogunseinde-316141-unsplash.jpg

Η φλεγμονή είναι ο φυσικός μηχανισμός επιβίωσης του οργανισμού που συνήθως υποδεικνύει ότι το σώμα σας καταπολεμά μια ασθένεια ή επισκευάζει τους κατεστραμμένους ιστούς. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή επιμένει για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Πολλές καταστάσεις υγείας συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, του διαβήτη και ακόμη και του καρκίνου.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η απάντηση του οργανισμού στον τρόπο ζωής και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες, το επιπλέον κοιλιακό λίπος, ο ανεπαρκής ύπνος ή οι τοξίνες από τον καπνό τσιγάρων ή άλλους τύπους ρύπανσης. Η χρόνια φλεγμονή έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να βλάψει κύτταρα και όργανα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, να μειώσουν την ποιότητα ζωής και ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου .

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φλεγμονής. Η οξεία φλεγμονή που συμβαίνει ξαφνικά, όταν για παράδειγμα κόβετε το δάχτυλό σας και το σώμα αποκρίνεται με πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και θερμότητα και η φλεγμονή εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες μέρες. Η χρόνια φλεγμονή που αρχίζει παρόμοια, αλλά δεν υποχωρεί καθώς το σώμα αποτυγχάνει να εξαλείψει το πρόβλημα ή μερικές φορές αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Επιμένει για αρκετούς μήνες έως χρόνια. Εδώ είναι 5 σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε χρόνια φλεγμονή:

Αγκάθια σε όλο το σώμα

Ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο σώμα λόγω της σκληρής δουλειάς που κάνει για να αποτρέψει την ασθένεια. Οι ιογενείς λοιμώξεις  μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, μονοπυρήνωση, διάφορες μορφές αρθρίτιδας και άλλες σοβαρές ασθένειες που δημιουργούν πόνους στο σώμα.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Χρόνια κόπωση

Η σοβαρή εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η θεραπεία της φλεγμονής σε αυτοάνοσες ασθένειες βοήθησε να βελτιωθεί η κόπωση .

Διαταραχές της διάθεσης

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να είναι μια αιτία πίσω από την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης . Σύμφωνα με την έρευνα, η καταθλιπτική διαταραχή (MDD) μπορεί να είναι μια φλεγμονώδη κατάσταση. Σε μερικές μελέτες, οι παρεμβάσεις που βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης όπως η σωματική άσκηση και η ψυχοθεραπεία έδειξαν ότι μειώνουν την ποσότητα φλεγμονωδών βιοδεικτών.

Πεπτικά προβλήματα

Τα άτομα με χρόνια φλεγμονή μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή παλινδρόμηση οξέος. Αυτό συμβαίνει εάν αναπτύσσεται φλεγμονή στα όργανα που σχετίζεται με την πεπτική διαδικασία.

Αύξηση βάρους

Μια μελέτη στο περιοδικό Diabetes μέτρησε φλεγμονώδεις δείκτες σχεδόν 3.000 μεσήλικων ανδρών και διαπίστωσε ότι το επίπεδο φλεγμονής συνδέθηκε με την αύξηση του σωματικού βάρους . Η μείωση βάρους στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να αποτρέψει τους κινδύνους για την υγεία. Για άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να μη θεραπεύει την πάθηση, αλλά μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε εδώ: Τα καλύτερα τρόφιμα για επίπεδη κοιλιά

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ , ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και της παχυσαρκίας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια, τα κάσιους, οι σπόροι chia και άλλοι περιέχουν όλα τα αντιφλεγμονώδη οφέλη. Ορισμένοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ονομάζονται εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην αναστολή των φλεγμονωδών παραγόντων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ολόκληροι κόκκοι

Το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που μειώνουν μια ουσία στο αίμα που δείχνει τη φλεγμονή.

Φρούτα

Τα μούρα και τα εσπεριδοειδή περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ντομάτες

Το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση ορισμένων φλεγμονωδών ενώσεων που σχετίζονται με ορισμένους τύπους καρκίνου. Ο συνδυασμός ντομάτας με ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει τα οφέλη του λυκοπενίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.