WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ορμονική διαταραχή


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2019

tracey-hocking-738634-unsplash.jpg

Οι ορμόνες συνοδεύουν τη γυναίκα σε όλα τα στάδια της ζωής της, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την ενέργεια, την όψη της επιδερμίδας και γενικά την αίσθηση της ευημερίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρείτε τα επίπεδα των ορμονών σας, είναι να γνωρίζετε τα σημάδια που μαρτυρούν μια ενδεχόμενη διαταραχή. Παρακάτω θα δείτε μερικά από αυτά που δείχνουν ότι οι ορμόνες σας έχουν τρελαθεί.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς

Κόπωση

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής είναι λογικό να σας δημιουργούν το αίσθημα της κόπωσης. Ωστόσο, μπορεί να νιώθετε κουρασμένες λόγω της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών σας. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι ή ξαφνικά το απόγευμα έχετε ένα αίσθημα κόπωσης, τότε ίσως είναι σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν λειτουργούν σωστά και ίσως πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα τους.

Ευερεθιστότητα

Αν ακούτε από τους αγαπημένους σας ότι η διάθεση σας αλλάζει συνέχεια, τότε μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια κακή μέρα στη δουλειά ή από τη φοβερή κίνηση που συναντήσατε στο δρόμο. Αντ αυτού αυτή η εναλλαγή στη διάθεση σας μπορεί να οφείλεται σε μια αλλαγή των ορμονών σας, που πραγματικά μπορεί να σας τρελάνει.

Απώλεια μαλλιών

Οι αλλαγές στην πυκνότητα ή στην υφή της τρίχας μαζί με μια απώλεια μαλλιών είναι δείκτες ορμονικών διαταραχών. Για παράδειγμα μια αραίωση μπορεί να μαρτυρά ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά ή ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι πολύ χαμηλά.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Αύξηση σωματικού βάρους

Όλες οι γυναίκες ανησυχούμε για τα κιλά μας, γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι απότομες αλλαγές του βάρους, μπορεί να οφείλονται σε μια ορμονική διαταραχή. Για παράδειγμα αν παίρνετε κιλά στην κοιλιά ή στα χέρια μπορεί να είναι ένα σημάδι αντίστασης της ινσουλίνης. Ενώ η αύξηση του μεγέθους στα στήθη, μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων και το βάρος στα ισχία και στους μηρούς μπορεί να συνδέεται με το θυρεοειδή σας.

Αϋπνία

Η κόπωση συνδέεται επίσης με την αϋπνία. Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι οι ορμόνες ρυθμίζουν τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης είναι υπεύθυνα για τις αϋπνίες, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να δημιουργήσουν εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση, διακόπτοντας τον ύπνο. Εάν κάθε που φορά που πέφτετε στο κρεβάτι μετράτε πάρα πολλά πρόβατα, τότε ίσως είναι ένα σημάδι ορμονικής διαταραχής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.