WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 παράγοντες κινδύνου καρκίνου του δέρματος εκτός από το ηλιακό έγκαυμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2019

rowan-chestnut-173096-unsplash.jpg

Δεν χρειάζεται να πάθετε ηλιακό έγκαυμα για να μάθετε πως η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν είναι καλή για το δέρμα σας. Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε το γεγονός ότι πάρα ο ήλιος σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνος και γι αυτό χρησιμοποιούμε αντηλιακά για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Η έντονη έκθεση στον ήλιο που προκαλεί έγκαυμα με φουσκάλες αυξάνει τον κίνδυνο του μελανώματος, που είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου. Εάν θέλετε να μάθετε και τους υπόλοιπους απλά συνεχίστε την ανάγνωση.

Ανοιχτό  δέρμα, μαλλιά και μάτια.

Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του δέρματος, τόσο λιγότερη φυσική προστασία έχετε από τις ακτίνες UV. Τα άτομα με μπλε ή πράσινα μάτια ή ξανθά ή κόκκινα μαλλιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από ό, τι τα άτομα με πιο σκούρα μάτια και τρίχα. Μάλιστα όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά έχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος.

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Εάν υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μεταξύ των συγγενών σας, μπορούν να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικό σημάδι για εσάς. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικοί γενετικοί κίνδυνοι για το μελάνωμα, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων που συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του μαστού.

Κάνετε συχνά σολάριουμ.

Το σολάριουμ προφανώς δεν σας εκθέτει στο φυσικό φως του ήλιου, αλλά εξακολουθεί να σας εκθέτει σε υπεριώδες φως, το οποίος είναι βλαβερό για το δέρμα σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας το σολάριουμ θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για περίπου 400.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού που πρέπει να προσέξετε

Η ηλικία.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι συνήθως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος ατ 50 τους έτη.

Το φύλο.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν και τις τρεις κύριες κατηγορίες καρκίνου του δέρματος. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του βασικού κυττάρου του δέρματος και πιθανότερο να έχουν και μελάνωμα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος.

Ο αριθμός των κρεατοελιών που έχετε.

Αυτά τα ελαφρώς φακώδη σημεία δέρματος - συνήθως δεν είναι καρκινικά, αλλά αν είστε καλυμμένοι με τα σημάδια, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εδώ είναι ένα χρήσιμο τέχνασμα: Καταμετρήσετε πόσες κρεατοελιές έχετε για παράδειγμα στο δεξί σας χέρι. Εάν βλέπετε 11 ή και πιο πολλές, πιθανότατα έχετε περισσότερες από 100 σε ολόκληρο το σώμα σας - ένας παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν οι άμυνες του σώματός σας είναι χαμηλές, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.