WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν λειτουργούν σωστά και δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουνίου 2019

jack-antal-796914-unsplash.jpg

Το υπερβολικό βάρος γύρω από τη μέση μπορεί να είναι το πιο δύσκολο για να χαθεί. Αλλά προτού κατηγορήσετε τον εαυτό σας σκεφτείτε το εξής: Καθώς μεγαλώνουμε, ακόμα και μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα ορμονών μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια λίπους από την κοιλιά.

Διαβάστε εδώ: Η Blake Lively αποκαλύπτει τι τρώει σε μια ημέρα και παραμένει τόσο λαμπερή

Στην πραγματικότητα, νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους από όσες δεν κάνουν τη θεραπεία. Πριν όμως σπεύσετε στο γιατρό σας, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αναπροσαρμόσετε τα επίπεδα ορμονών σας. Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφών από τη διατροφή σας και η αποφυγή οινοπνεύματος μπορούν να βοηθήσουν  στην επαναφορά των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι οι ορμόνες σας έχουν τρελαθεί; Δείτε τα παρακάτω σημάδια.

Έχετε μεταβολές της διάθεσης. Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στα προ- και μετα-εμμηνοπαυσιακά χρόνια, τα επίπεδα των οιστρογόνων αλλάζουν γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της διάθεσης και στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Αυτή είναι και η εποχή που οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη. Εάν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε λίπος στην κοιλιά χωρίς επιτυχία, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας  για έλλειψη θέλησης ή αυτοπειθαρχίας. Πιθανότατα οι ορμόνες σας στράφηκαν εναντίον σας.

Έχετε συνέχεια άγχος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο ορμονικό λίπος της κοιλιάς είναι η κορτιζόλη . Συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη του στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται όταν το σώμα αισθάνεται ότι είστε αγχωμένοι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε αποθήκευση λίπους.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Είστε εξαντλημένοι, αλλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι ενδεικτικά σημάδια ότι οι ορμόνες φταίνε για τα κιλά σας. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί εξάντληση και άγχος και οδηγεί σε αϋπνία. Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα θυρεοειδούς, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κεντρική αύξηση βάρους.

Πώς να ισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες σας.

Το κύριο πρόβλημα με την καταπολέμηση της ορμονικής ανισορροπίας που προκαλεί το λίπος της κοιλιάς είναι ότι όλα τα θέματα είναι κυκλικά – το ένα ζήτημα οδηγεί σε άλλο και πίσω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες δεν μπορούν να χάσουν κιλά. Εκτός από την ιατρική παρέμβαση, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε τον κύκλο και να επαναφέρετε τις ορμόνες σας.

Η λήψη συνειδητών καθημερινών αποφάσεων για το τι τρώτε, το πόσο ασκείστε και κοιμάστε και πώς χειρίζεστε τις αγχωτικές καταστάσεις είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των ορμονικών ανισορροπιών.

Αναθεωρήστε το διατροφικό σας πρόγραμμα και βάλτε στόχο να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ, τηγανιτών και σύνθετων υδατανθράκων. Τέλος προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.