WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 σνακ που περιορίζουν την πείνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουλίου 2019

epicurrence-mtt0mmbt1ws-unsplash.jpg

Η πείνα είναι ένα φυσικό σήμα που μας δίνει το σώμα μας και που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όμως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πως καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές κάθε φορά που νιώθουν πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αύξηση της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων και κατ επέκταση στην παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους και να περιορίσετε την πείνα μπορείτε να επιλέξετε τα παρακάτω υγιεινά σνακ.

Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη περιέχει μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες κρατάνε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και δεν πεινάτε. Επίσης οι φυτικές ίνες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα με αποτέλεσμα να σας κρατάνε για πολύ ώρα χορτάτους. Η βρώμη θεωρείται ιδανικό τρόφιμο για τους αθλητές, καθώς ένα μπολ μπορεί να τους παρέχει αρκετή ενέργεια για προπόνηση ενώ διατηρεί σταθερά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ 'όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως το ελλαγικό οξύ, τις ανθοκυάνες και την ρεσβερατρόλη . Η κατανάλωση μούρων διαφορετικού χρώματος θα δώσει έναν ισχυρό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών που προστατεύει τα κύτταρα και μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την πέψη οδηγώντας σε μια αυξημένη αίσθηση πληρότητας,  στη βελτίωση της απόκρισης στην ινσουλίνη και στο ισορροπημένο επίπεδο σακχάρου στο σώμα μας.

Διαβάστε εδώ: Η Blake Lively αποκαλύπτει τι τρώει σε μια ημέρα και παραμένει τόσο λαμπερή

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι άφθονο σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που έχει πολλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση της χοληστερόλης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον το αβοκάντο διεγείρει την παραγωγή ΟΑΕ (ολαιουλαθανολαμίδης) στο λεπτό έντερο που καταστέλλει την πείνα και μειώνει τελικά την πρόσληψη θερμίδων στο επόμενο γεύμα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο και μέταλλα. Το γαλακτικό οξύ που υπάρχει στο γιαούρτι συμβάλλει στη διατήρηση της πέψης, αποτρέπει τους διαφορετικούς τύπους μόλυνσης και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Σε σύγκριση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την καταστολή της όρεξης και τον έλεγχο της πείνας.

Βρασμένο καλαμπόκι

Το βρασμένο καλαμπόκι περιέχει μια μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών και πρωτεΐνης που το καθιστούν κατάλληλο για κατανάλωση πριν μια προπόνηση. Περιέχει αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως φωσφόρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνη C και Α.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετικά νόστιμα και ένα υγιεινό σνακ. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο και υδατάνθρακες. Αυτό το τραγανό σνακ είναι η  καλύτερη επιλογή για όταν είστε πεινασμένοι.

Πεπόνι

Το πεπόνι περιέχει φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη Α, C, K και μαγνήσιο. Πρόκειται για ένα φρούτο που μειώνει την όρεξη και βοηθάει στον της πείνας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα ικανοποιούν και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά και ίνες που τα καθιστούν ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, δίνοντάς σας μια αίσθηση πληρότητας κάθε φορά που τα τρώτε.

Σέλινο

Το σέλινο είναι χαμηλό σε θερμίδες, ενώ περιέχει μια καλή ποσότητα διαιτητικών ινών. Είναι λαχανικό που τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο. Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Ψωμί σίκαλης

Μελέτες έχουν δείξει πως τα προϊόντα σίκαλης μειώνουν την όρεξη του επόμενου γεύματος κατά 8%. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και επίσης περιέχουν σελήνιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα κράκερ σίκαλης είναι τραγανά και ελέγχουν την πείνα, ενώ παρέχουν ενέργεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.