WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα Don'ts της δίαιτας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Αυγούστου 2019

Τα Don'ts της δίαιτας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Κάθε φορά που ξεκινάτε μια δίαιτα, ή ακόμα και αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας, καλό είναι να είστε σίγουροι ότι έχετε ενημερωθεί για τη διατροφή που ακολουθείτε, γιατί μερικές δίαιτες ασκούν τέτοια έλξη, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία, εφόσον ξεπεράσετε τα όρια.

Ένα από τα κορυφαία don'ts μιας δίαιτας, είναι όταν καταναλώνετε πάρα πολύ λίγες θερμίδες. Αν έχετε συνεχώς ένα αίσθημα αδυναμίας, αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν τρώτε αρκετά και ότι ο μεταβολισμός σας έχει επιβραδυνθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τα καύσιμα, που χρειάζεστε. Επίσης, όταν «παθαίνετε» από την πείνα, δύο πράγματα συμβαίνουν:

Πρώτον, το σώμα σας αποθηκεύει λίπος, και δεύτερον τα επίπεδα της ινσουλίνης σας ανεβαίνουν στα ύψη και στη συνέχεια πέφτουν απότομα, αφήνοντας σας αδύναμους  και εξαντλημένους. Δεν ακούγεται και πολύ διασκεδαστικό, έτσι δεν είναι; Για να αποφευχθεί λοιπόν, αυτή η δυσάρεστη συνέπεια καλό είναι να μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί, αλλά να τρώτε κάτι ελαφρύ κάθε 3 με 4 ώρες.

Ένα άλλο λάθος που κάνετε κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, είναι ο φόβος σας για μερικές τροφές. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να σας οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων, αλλά και σε μια στρεβλή νοοτροπία γύρω από τα τρόφιμα. Θυμηθείτε, τα τρόφιμα είναι το καύσιμο για το σώμα σας, που σας επιτρέπει να έχετε την ενέργεια για να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε. Φροντίστε το σώμα σας, τρέφοντας το σωστά και όχι στερώντας του φαγητό, από φόβο.

Μήπως πίνετε περισσότερους χυμούς από ό,τι πρέπει; Βραχυπρόθεσμα οι χυμοί καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σωστά και με μέτρο. Είναι ωραία να προσθέσετε έναν σπιτικό χυμό λαχανικών μέσα στην ημέρα σας, αλλά μην βασίζεστε μόνο στους χυμούς. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματικά ανάγκη να χάσετε βάρος. Εάν αρχίσετε μια δίαιτα χωρίς να την έχετε ανάγκη, μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο το σώμα σας και να καταλήξετε λιποβαρείς. Αυτό εκτός του ότι θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους για την υγεία σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.