WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή η αλλαγή μετά την ηλικία των 50 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ειδικούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιανουαρίου 2020

Αυτή η αλλαγή μετά την ηλικία των 50 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η απώλεια βάρους μετά την ηλικία των 50 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JNCI Journal of the National Cancer Institute διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με την απώλεια κιλών. 

Το υπερβολικό βάρος είναι μια γνωστή αιτία του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι, μπορείτε να το αντιστρέψετε; Πιστέψτε το ή όχι, αυτό δεν ήταν κάτι που γνώριζαν οι επιστήμονες με βεβαιότητα. 

Όμως οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 10 ξεχωριστές προοπτικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 180.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών που παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία. Σχεδόν 7.000 από τις γυναίκες έλαβαν διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατήρησαν ένα σταθερό βάρος για περίπου 10 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχασαν βάρος- ακόμη και 3 κιλά- και στη συνέχεια διατήρησαν την απώλεια για άλλα 5 χρόνια, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Και η απώλεια βάρους οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο του καρκίνου - στα 20 κιλά απώλειας βάρους, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 25%. 

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται πιο συχνά από τους υπόλοιπους καρκίνους, το ζήτημα του κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία.

Παρόλο που η μελέτη περιοριζόταν σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες οι γυναίκες να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, για να αποφύγουν μια ποικιλία αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα αυτής της μελέτης είναι ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι εάν κερδίσετε βάρος, δεν είναι πολύ αργά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού χάνοντας τα περιττά κιλά. 

Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη έδειξε μόνο μια σχέση μεταξύ κινδύνου καρκίνου του μαστού και απώλειας βάρους, όχι μιας σχέσης αιτίου-αποτελέσματος, εξακολουθεί όμως να είναι ένα σημαντικό εύρημα -ιδίως επειδή ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ, μετά από τον καρκίνο του δέρματος. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος της γυναίκας για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι περίπου 13%.

Εκτός από την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει τακτική άσκηση, τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης κάθε εβδομάδα, και περιορισμό ή αποφυγή αλκοόλ για να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.