WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος. Επίσης σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου. Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό για την πρόσληψη του, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν, ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου των ενηλίκων συνδέονται με τον τρόπο ζωής, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχό σας. Υιοθετήστε τις παρακάτω συνήθειες και πλησιάστε λίγο πιο κοντά στη μακροζωία.

Προστατευτείτε από τον ήλιο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που έχει SPF τουλάχιστον 15.

Να φοράτε πάντα καπέλο όταν βρίσκετε πολλές ώρες στον ήλιο

Αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες αιχμής 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Μην χρησιμοποιείτε λάμπες μαυρίσματος.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Συμπεριλάβετε στα γεύματα σας φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, οδηγούν σε αύξηση βάρους και κατ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Καταναλώστε πολλά λαχανικά. Τα λαχανικά είναι η πιο πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών από οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο. Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν οδηγούν σε λιγότερη κατανάλωση φαγητού, άρα και θερμιδικής πρόσληψης, δημιουργώντας το αίσθημα κορεσμού. Δεύτερον, τα λαχανικά περιέχουν ένζυμα, που είναι σε θέση να αφομοιωθούν από το σώμα και να χρησιμοποιηθούν πολύ γρήγορα, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Τρίτον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τις βλάβες του κυτταρικού DNA, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Και τέταρτον, τα λαχανικά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Χρόνια ή χαμηλού βαθμού φλεγμονή είναι η κύρια αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά λαχανικά, ήθελα να συστήσω να τα καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς στον ατμό με κάθε γεύμα. Ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος είναι να έχετε μια σαλάτα με κάθε γεύμα, που να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Αυτή η βιταμίνη του συμπλέγματος Β μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως στο συκώτι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά, στα εσπεριδοειδή και σε μερικά ενισχυμένα προϊόντα. Όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν μεταλλάξεις του DNA, άρα και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ξεκινήστε το πρωινό σας με ένα χυμό πορτοκαλιού και συνεχίστε συνοδεύοντας το μεσημεριανό σας γεύμα με μια σαλάτα σπανάκι ή με βραστό μπρόκολο. Για σνακ επιλέξτε μια χούφτα φιστίκια.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε δυο με τρία ποτήρια την εβδομάδα. Το αλκοόλ, που καταναλώνεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες, πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την περικοπή του κρασιού, της μπύρας και των ποτών με πολύ αλκοόλ.

Να είστε ενεργοί. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο με  τη σειρά του παίζει ρόλο στη μείωση διάφορων τύπων καρκίνου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής ή πρωταθλητής. Στόχος όλων πρέπει να είναι 30 λεπτά άσκηση κάθε μέρα ή τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Κόψτε το κάπνισμα. Αν και μπορεί να σας ακούγεται προφανές το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να καπνίζει.  Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ από ό, τι οποιοδήποτε άλλο καρκίνο - το 28% ή περίπου 160.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στο κάπνισμα. Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα, γιατί το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, γι αυτό και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το κόψετε, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα υγείας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε, ότι οι καπνιστές που έκοψαν περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων τους κατά 27%. Σίγουρα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν πρέπει να σταματάτε εκεί.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται, αν το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν, ότι το στρες από μόνο του είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Όμως εφόσον οδηγεί τους ανθρώπους σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, στην προσπάθεια τους να το αντιμετωπίσουν, τότε επηρεάζει αρνητικά την υγεία.

Όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, οι καθημερινές επιλογές είναι αυτές που μετράνε. Δεν μπορείτε φυσικά να εξαλείψετε τον κίνδυνο, αλλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνονται οι πιθανότητες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.