WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θαλασσινά και χοληστερόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαρτίου 2020

Θαλασσινά και χοληστερόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, μια περίοδο κατά την οποία "καθαρίζουμε" το σώμα μας, ώστε να υποδεχτούμε την Ανάσταση.

Θα πετάξουμε το χαρταετό και μετά θα μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουμε τους θαλασσινούς κυρίως μεζέδες. Και εδώ είναι που έρχεται το μεγάλο ερώτημα: τα θαλασσινά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα;

Καταρχάς για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να ξεδιαλύνουμε ότι υπάρχουν δυο πηγές χοληστερόλης: Αυτή που προέρχεται από τη διατροφή και αυτή που συνθέτει το ήπαρ. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται όσο αφορά τη διαιτητική χοληστερόλη, αυτή δηλαδή που υπάρχει στις τροφές και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη του πλάσματος. Και μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε αυτή του αίματος. Η κύρια αιτία που κάποιος έχει χοληστερίνη, εκτός από την κληρονομική, είναι το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά και τα trans λιπαρά που βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ενώ τα θαλασσινά περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με την American Heart Association (ΑΗΑ) η κατανάλωση των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έδειξε ότι τα οστρακοειδή όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χοληστερόλη μας, αλλά στην πραγματικότητα τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη).

Συνεπώς όσοι πρέπει να προσέξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά, αρκεί να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία θα ήταν ωφέλιμο να δείξουν περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση θαλασσινών και να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσληψη λίπους για τους υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% των συνολικών θερμίδων ημερησίως και η χοληστερόλη τα 300 mg ημερησίως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.