Σήμερα η οικογένεια και οι φίλοι απολαμβάνουν ένα πολύχρωμο τραπέζι, το οποίο αποτελείται από ταραμοσαλάτα, τουρσί, χταπόδι, φασόλια, ντολμαδάκια, θαλασσινά, οστρακοειδή, χαλβά, πράσινες και μαύρες ελιές και λαγάνα.
Η αλήθεια είναι ότι τη Καθαρά Δευτέρα είναι δύσκολο να μην ενδώσουμε στους παραπάνω πειρασμούς, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε.
Ταραμάς: Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Ο ταραμάς περιέχει ένα βασικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που βοηθά στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και να τονωθεί η καλή διάθεση. Επίσης, είναι πλούσιος σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς και σε βιταμίνη Ε, παίζοντας σημαντικό ρόλο για την πρόληψη της γήρανσης. Όσοι πάσχουν από υπέρταση πρέπει να δίνουν προσοχή στη κατανάλωση της ταραμοσαλάτας, γιατί είναι πλούσια σε αλάτι. Τέλος, καλό είναι να σημειωθεί ότι 2 κουταλιές της σούπας ταραμοσαλάτα αποδίδουν 400 θερμίδες.
Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες Ε και Β1 (θειαμίνη). Επίσης, το σησαμέλαιο αποτελεί σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Προσοχή όμως πρέπει να δίδεται στην υπερβολική κατανάλωση του, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αφού 100 γραμμάρια χαλβά αποδίδουν γύρω στις 600 θερμίδες.
Θαλασσινά: Οι τρέχουσες διαιτητικές συστάσεις συστήνουν να περιλαμβάνετε τα ψάρια στα γεύματά σας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που η κατανάλωση τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αρρυθμιών και υπέρτασης, τη προστασία από νεφρική νόσο, τη βελτίωση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη βελτίωση σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και τη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης. Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα καλό είναι να καταναλώνουν περίπου 150 γραμμάρια θαλασσινά.
Φασόλια: Τα φασόλια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, αντιοξειδωτικά, και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Επίσης, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, διότι μειώνουν την απορρόφηση της στο αίμα και αυτό είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα, καθώς αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα φλιτζάνι φασόλια αποδίδει περίπου 160 θερμίδες.
Καλή Σαρακοστή!
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.