WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε εάν αρρωστήσει ένα μέλος της οικογένειάς σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2020

Τι να κάνετε εάν αρρωστήσει ένα μέλος της οικογένειάς σας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό Covid-19, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα στην επαρχία Χουμπέι - επίκεντρο της έξαρσης και διάδοσης του ιού - κατέγραψε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Όμως στην Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού πλέον ο κορωνοϊός Covid-19 έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται συνεχώς. 

Και ενώ ο ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν νέα πράγματα για τον κορωνοϊό, παρακάτω θα δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν αρρωστήσει ένα μέλος της οικογένειάς σας. 

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών εάν είναι άρρωστο κάποιος μέλος της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να μην μένετε στο ίδιο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να απολυμαίνετε συχνά το μπάνιο, εφόσον το χρησιμοποιείτε και οι δυο και να κοιμάστε σε ξεχωριστά δωμάτια. 

Κατά την φροντίδα του ασθενούς θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα προσώπου και γάντια όταν αγγίζετε ή έρχεστε σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς, (όπως σάλιο, βλέννα). Πετάξτε τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης μετά τη χρήση τους. Στη συνέχεια να καθαρίζετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών. 

Αποφύγετε να μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή. Δεν πρέπει να μοιράζεστε τα πιάτα, τα ποτήρια, τα κύπελλα, τα μαγειρικά σκεύη, τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα. Αφού ο ασθενής χρησιμοποιήσει αυτά τα αντικείμενα, θα πρέπει να τα πλένετε προσεκτικά. Καθαρίστε καθημερινά όλες τις σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες και κομοδίνα κ.ά. Επίσης, καθαρίστε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά πάνω τους. Χρησιμοποιήστε οικιακό προϊόν ή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. 

Να φοράτε γάντια μίας χρήσης κατά το χειρισμό λερωμένων αντικειμένων και κρατήστε τα λερωμένα αντικείμενα μακριά από το σώμα σας. Καθαρίστε τα χέρια σας (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών σας. Γενικά, χρησιμοποιείτε ένα κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων και στεγνώστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τις θερμότερες θερμοκρασίες που συνιστώνται στην ετικέτα του ρουχισμού.   

Αν από την άλλη μεριά δεν μένετε στο ίδιο σπίτι, τότε να περιορίσετε τις επισκέψεις στον χώρο του ασθενούς, εκτός εάν υπάρχει ανάγκη. Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι, έως ότου ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους θεωρηθεί χαμηλός. Η διακοπή των προληπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον γιατροί και το νοσοκομείο.   

Εάν ο ασθενής παρουσιάσει επιδείνωση, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό του, ή το νοσοκομείο όπου παρακολουθείται. Ειδοποιείστε τον ΕΟΔΥ, και ενημερώστε για την κατάσταση αφού αναφέρετε ότι ο ασθενής είναι κρούσμα υπό διερεύνηση ή είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19. 

Για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό Covid-19, εφόσον είστε υγιείς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να λάβετε τα παρακάτω μέτρα:

Καθαρίστε καλά τα νύχια σας. Εκτός από τα χέρια σας, σημαντικό είναι να καθαρίζετε και το μέσα μέρος των νυχιών σας εφόσον είναι μακριά. Ο ιός και τα βακτηρίδια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως κάτω από τα νύχια σας.  Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μια σωστή βούρτσα καθαρισμού στην κάτω πλευρά των νυχιών, χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι. 

Πλύνετε τα χέρια σας καλά με νερό και σαπούνι. Κάντε σαπουνάδα και πλύνετε τα χέρια σας και ανάμεσα στα δάχτυλα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε πρέπει να καλύπτετε το στόμα σας με τον αγκών σας ή με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να το πετάξετε στα σκουπίδια και να πλένετε καλά τα χέρια σας. Αν δεν σας βρίσκεται κάποιο χαρτομάντηλο, τότε είναι προτιμότερο να φτερνιστείτε ή να βήξετε στον αγκώνα σας και όχι στις στα χέρια σας. 

Οι ιατρικές μάσκες προσφέρουν κάποια προστασία, αφού δεν αφήνουν τα σταγονίδια να τις διαπεράσουν. Παρόλα αυτά δεν προστατεύουν από τα πιο ελαφριά σωματίδια, τα οποία μπορούν εύκολα να διαπεράσουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες. Επίσης οι μάσκες επίσης αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν στοιχεία πως ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβάλλουν κάποιον και μέσω ματιών. 

Εάν βρίσκεστε σε μία από τις περιοχές επιδημίας, αποφεύγουμε τα γεύματα με ωμά ή άψητα ζωικά προϊόντα και όταν μαγειρεύετε προσέχετε να μην έρθουν σε επαφή τα κρέατα με τα υπόλοιπα προϊόντα. 

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, αν δείτε ότι έχετε ανεβάσει πυρετό, βήχετε ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Επίσης λέτε στον γιατρό  λεπτομερώς το ιστορικό ταξιδιών σας. 

Αν επιστρέψατε από μια περιοχή όπου έχει εμφανιστεί ο ιός και βήχετε, έχετε πυρετό, τρέχει η μύτη σας ή πονάει ο λαιμός σας, δεν θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι σας, πριν σας συμβουλεύσει κάποιος γιατρός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.