WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες θα καταφέρετε να μειώσετε την κυτταρίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Απριλίου 2020

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες θα καταφέρετε να μειώσετε την κυτταρίτιδα

Έφτασε η ώρα να αρχίσει και πάλι η κουβέντα για τον αιώνιο εχθρό των γυναικών, που δεν είναι άλλος από την κυτταρίτιδα. Γιατί ακόμα και αν έχουμε χάσει κιλά, η ενοχλητική όψη του φλοιού πορτοκαλιού είναι εκεί. Μπορούμε όμως, αν όχι να εξαλείψουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε την κυτταρίτιδα. 

Καταρχάς ας μάθουμε τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα. Πρόκειται για μια αλλαγή του δέρματος που εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες. Η αλλοίωση αυτή δημιουργείτε λόγω της συσσώρευσης του λίπους και γι αυτό το δέρμα παίρνει την όψη φλούδας πορτοκαλιού. Όμως που οφείλεται η εμφάνιση της; Δεν υπάρχει ένας λόγος, αλλά πολλοί και μερικοί από αυτούς είναι:

Η γενετική προδιάθεση.

Το σωματικό βάρος και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ηλικία, όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες εμφάνισης της κυτταρίτιδας αυξάνονται.

Οι ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν την αποθήκευση  λίπους, για σκοπούς όπως την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Κακή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου συσσωρεύεται λίπος με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σημάδια της κυτταρίτιδας.

Η έλλειψη άσκησης.

Ο ήλιος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Το άγχος. Ένας εξαιρετικά αγχωτικός τρόπο ζωής προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα. 

Παρακάτω θα δείτε μερικούς κανόνες, που αν τους ακολουθήσετε θα καταφέρετε να μειώσετε την κυτταρίτιδα. 

Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών, αλλά μην βγάλετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας. Είναι γεγονός ότι η πρόσληψη λίπους μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου το οποίο οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένα γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες. Παρόλα αυτά τα καλά λιπαρά, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών και επιπλέον είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Γι αυτό δεν χρειάζεται να εξαλείψετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας, αλλά να μειώσετε την κατανάλωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων.

Πιείτε πολλά υγρά. Όταν διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, βελτιώνετε την υφή του δέρματος και βοηθάτε στην αποβολή των τοξινών και στη μείωση των κατακρατήσεων.

Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και επικεντρωθείτε στους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, γιατί αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε περισσότερη αποθήκευση λίπους.

Μειώστε το άγχος. Κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, οι οποίοι κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, οι οποίοι χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται. Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το άγχος της καθημερινότητας, τουλάχιστον προσπαθήστε να το μειώσετε υιοθετώντας κάποιες τεχνικές, όπως να παίρνετε βαθιές ανάσες, να ακούτε χαλαρωτική μουσική και να διαβάζετε ευχάριστα πράγματα και να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσάρεστες ειδήσεις. 

Και τέλος το πιο σημαντικό είναι να αγαπήσετε το σώμα σας έτσι ακριβώς όπως είναι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική και διαλογισμό για να χαλαρώσουμε, δεν πρόκειται να εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα. Γι αυτό και πρέπει να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να διώξουμε μακριά τις εμμονές. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα χάρη στα γονίδια και θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε το εαυτό μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.