Είναι αυτονόητο ότι η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, δεν είναι ευχάριστη σε καμία μορφή. Αλλά όταν εμφανίζεται στο πρόσωπό σας, καθιστά ακόμη πιο απογοητευτικό και αδύνατο το γεγονός να αγνοηθεί.
Παρόλο που δεν υπάρχει μελέτη που να αξιολογεί τον επιπολασμό του εκζέματος στο πρόσωπο, οι ειδικοί πιστεύουν πως επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού. Ωστόσο, όποιος έχει έκζεμα προσώπου γνωρίζει πόσο άβολη είναι όλη κατάσταση. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς μπορείτε να κρατήσετε το έκζεμα υπό έλεγχο.
Καταρχάς ας μάθουμε πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε έκζεμα στο πρόσωπο
Είναι δύσκολο να διακρίνετε εάν έχετε έκζεμα στο πρόσωπο, καθώς το δέρμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από ένα προϊόν ή από τον καιρό. Αλλά εάν το ερεθισμένο δέρμα ανταποκριθεί εύκολα στις ενυδατικές, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε έκζεμα. Σε αντίθεση με ένα ήπιο ξεφλούδισμα που σχετίζεται με το ξηρό δέρμα, το έκζεμα στο πρόσωπο συνοδεύεται με ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες προκαλούν πολύ έντονο, σχεδόν ανυπόφορο κνησμό, ακόμη και αιμορραγία.
Τι το προκαλεί;
Για την παθογένεση της ενοχοποιούνται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το έκζεμα έχει 3 στάδια. Το πρώτο είναι το πιο ήπιο και χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο και ξηρό δέρμα και από φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο χειρότερο γιατί υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες. Στο τρίτο στάδιο, δηλαδή στο χρόνιο έκζεμα, υπάρχει ξηρότητα, τραχύ δέρμα, ραγάδες και φαγούρα.
Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.
Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού η φαγούρα και η ξηροδερμία δεν το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ, του χαλάνε τη διάθεση, ενώ σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.
Πρέπει να αντιμετωπίσετε το έκζεμα στο πρόσωπο διαφορετικά από το έκζεμα στο σώμα;
Όσο αφορά το έκζεμα στο πρόσωπο προτείνεται η χρήση ήπιων προϊόντων, επειδή το δέρμα είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο από το δέρμα στο σώμα σας. Η ενυδάτωση του δέρματος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα. Τα μαλακτικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς βοηθούν στη μείωση της διαδερμικής απώλειας νερού και προστατεύουν το δέρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές την ημέρα, προκειμένου να διατηρήσετε το δέρμα στο πρόσωπο σας ενυδατωμένο. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά το πλύσιμο του προσώπου, όταν το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό.
Δυστυχώς, μερικές φορές το έκζεμα στο πρόσωπο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επίμονο, μέχρι το σημείο όπου η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό. Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθούν, μπορεί να χρειαστείττε συνταγογραφούμενα φάρμακα
Άλλες συμβουλές φροντίδας του δέρματος
Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας με τα χέρια σας, καθώς ενδέχεται να μολυνθεί, ερεθίζοντας περεταίρω το δέρμα του προσώπου σας.
Φροντίζετε την καθαριότητα των μαλλιών σας, γιατί τα βρώμικα μαλλιά που ακουμπούν στο πρόσωπό σας μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του δέρματος του προσώπου σας.
Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα σε βάζο, χρησιμοποιήστε μια καθαρή σπάτουλα για να εφαρμόσετε το προϊόν και όχι τα δάχτυλα ή τα χέρια σας
Πάντα να ταμπονάρετε και όχι να τρίβετε για να στεγνώσετε το δέρμα σας
Να πλένετε πάντα το πρόσωπο σας με χλιαρό προς ζεστό νερό και όχι με καυτό.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.