WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε και ποιες να αποφεύγετε εάν έχετε έκζεμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Οκτωβρίου 2020

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε και ποιες να αποφεύγετε εάν έχετε έκζεμα

Μία από τις συχνές δερματολογικές διαταραχές είναι το ιδιοπαθές έκζεμα, με πιο συνήθη συμπτώματα το οίδημα, την ερυθρότητα, τον κνησμό και την απολέπιση του δέρματος. 

Το έκζεμα έχει 3 στάδια. Το πρώτο είναι το πιο ήπιο και χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο και ξηρό δέρμα και από φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο χειρότερο γιατί υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες. Στο τρίτο στάδιο, δηλαδή στο χρόνιο έκζεμα, υπάρχει ξηρότητα, τραχύ δέρμα, ραγάδες και φαγούρα. Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. 

Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.

Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού η φαγούρα και η ξηροδερμία δεν το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ, του χαλάνε τη διάθεση, ενώ σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για το τι προκαλεί το έκζεμα. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πως οι εκδηλώσεις εκζέματος είναι συνήθως είτε περιβαλλοντικές είτε σχετίζονται με τον ανοσοποιητικό παράγοντα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για τη σχέση της διατροφής και τους εκζέματος.

Τροφικές αλλεργίες και έκζεμα. 

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα ορισμένων τροφίμων που προκαλούν μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση, η οποία προκαλεί φλεγμονή του δέρματος. Οι τροφικές αλλεργίες είναι πιο συχνές στα άτομα με έκζεμα. Και μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας είναι περίπου 20 έως 80 τοις εκατό σε άτομα με έκζεμα. Τα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα που προκαλούν έκζεμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, φιστίκια, σόγια, θαλασσινά, σιτάρι και οστρακοειδή. 

Η τροφική αλλεργία αυξάνει τη σοβαρότητα του εκζέματος και μια δίαιτα εξάλειψης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα.

Τι είναι η δίαιτα εξάλειψης.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών εμφανίζονται συνήθως σε 6 έως 24 ώρες. Για να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα προκαλούν αλλεργική αντίδραση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια δίαιτα εξάλειψης, η οποία περιλαμβάνει την αποφυγή ορισμένων τροφών που προκαλούν έκζεμα.

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας θα πρέπει σταδιακά να ξεκινήσετε να βάζετε στη διατροφή σας τις τροφές που αποφεύγετε, παρακολουθώντας το δέρμα σας για τις επόμενες έξι εβδομάδες, ώστε να ελέγξετε εάν είναι ευαίσθητο σε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Εάν τα συμπτώματα του εκζέματος επιδεινωθούν μετά τη συμπερίληψη μιας συγκεκριμένης τροφής, τότε θα πρέπει να της αποφεύγετε εντελώς.

Οι κοινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα και μπορούν να εξαλειφθούν από τη διατροφή περιλαμβάνουν

Αυγά 

Εσπεριδοειδή

 Γαλακτοκομικά

Σόγια 

Σιτάρι 

Ντομάτες 

Μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο 

Μερικοί τύποι ξηρών καρπών

Ποιες τροφές να καταναλώνετε εάν έχετε έκζεμα.

Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος. 

Λιπαρά ψάρια 

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος, η σαρδέλα και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Εάν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να λάβετε ωμέγα 3 λίπη από φυτικές τροφές πηγές όπως λιναρόσπορους, σπόρους chia, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών.

Τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη.

 Η κουερσετίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιισταμινικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την ισταμίνη στο σώμα, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση εκζέματος. Τα τρόφιμα που περιέχουν κουερσετίνη είναι: μούρα, μήλα, κρεμμύδια, ντομάτες, σταφύλια, μαύρο και πράσινο τσάι, ξηροί καρποί και μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που ζουν στο σώμα σας και είναι ευεργετικά για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τα προβιοτικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τις εκδηλώσεις εκζέματος. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε έκζεμα.

Μερικά κοινά τρόφιμαπου  μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του εκζέματος, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται είναι: Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, σόγια, σιτάρι, εσπεριδοειδή, ντομάτες. Επίσης οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τεχνητά συστατικά και συντηρητικά που μπορούν επίσης να αυξήσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. 

Μπορεί η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη να βοηθήσει στη μείωση του εκζέματος; 

Το έκζεμα είναι επίσης συχνό σε άτομα με κοιλιοκάκη. Αυτό μπορεί να οφείλεται πιθανώς σε γενετική σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Ένα άτομο με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει τροφές με γλουτένη όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς κοιλιοκάκη που είχαν δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων που έμοιαζαν με έκζεμα, ερπητοειδής δερματίτιδα και ψωρίαση είχαν σημαντική βελτίωση στο δέρμα τους αφού υιοθέτησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.